IT

McAfee: Otkriven dosad najveći niz cyber napada, sumnja se na Kinu

Stručnjaci za sigurnost otkrili su dosad najveći niz kibernetičkih napada, a među pogođenima su mreže 72 organizacije, među kojima i Ujedinjenih nacija, vlada i kompanija širom sveta, prenosi u sredu agencija Reuters izveštaj sigurnosne kompanije McAfee. Ova kompanija koja je otkrila kibernetičke napade, veruje da iza njih stoji jedan “državni akter”, ali ga je odbila imenovati, iako je je jedan stručnjak izjavio da dokazi upućuju na Kinu, navodi se u saopštenju.

Na dugom spisku “žrtava” petogodišnje kampanje su vlade Sjedinjenih Država, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Međunarodni olimpijski komitet (IOC), Svetska agencija protiv dopinga te niz kompanija različitih profila.

U slučaju UN-a, hakeri su upali u kompjuterski sistem njegovog sekretariajta u Ženevi 2008. godine, “skrivali” se onde gotovo dve godine i tiho pročešljavali tajne podatke, dodaje se u saopštenju.

Dmitri Alperovitch, potpredsjednik kompanije McAfeee, rekao je kako je “još otvoreno pitanje što će se dogoditi sa svim tim podacima” te zaključio “ako se samo deo njih iskoristi za izradu konkurentnijih proizvoda ili da bi se porazio takmac na ključnim pregovorima, taj gubitak će biti velika ekonomska pretnja”. (seebiz/h)

Leave a Reply