Događaji · E-servisi · IT

Mediji u razvoju informacionog društva u Srbiji

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA Udruženje informatičke delatnosti i JISA – informaticki savez Srbije UZ VELIKI BROJ PREDSTAVNIKA PRIVREDE i INFORMATICKIH MEDIJA, održali su konferenciju: ULOGA MEDIJA U PODSTICANJU RAZVOJA INFORMATIČKOG DRUŠTVA U SRBIJI

U sredu 29. oktobra sa početkom u 13 časova u izuzetno posecenoj velikoj sali Privredne komore Beograda, održana je konferencija koja je pružila detaljnu analizu aktuelnog cinjenicnog stanja u razvoju informaticke pismenosti Srbije, komparaciju sa zemljama regiona i Evropske Unije, istorijat uloge medija na ovoom polju, kao i moguci pravci za rešavanje ove nezavidne situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Na konferenciji su istaknuti podaci evropske ECDL Fondacije po kojoj su investicije u informaticko obrazovanje Srbije, proporcionalno broju stanovnika, 6 puta manje od onih koje se trenutno cine u Hrvatskoj i Sloveniji a 30 do 90 puta manje od onih koje se cine u razvijenom društvu Evropske Unije! Evropskim planom i2010 predvidena je intenzifikacija informaticke obucensti svih njenih grdana u skladu sa naraslom upotrebom racunara u svakodnevnom poslovanju kao i potreba daljeg razvoja e-zdravstva, e-uprave, e-obrazovanja i drugih.

Predstavnici štampanih, radio i TV medija, kao i mnogi prisutni privrednici, revoltirani cinjenicom da konferenciji nije prisustvovao niti jedan predstavnik Vlade Srbije, jednoglasno su zakljucili da je sasvim jasno da slicno osnovnom alfabetskom obrazovanju, država mora imati interes finansiranja i informatickog obrazovanja, kao premise svih danasnjih radnih rezultata i celokupnog razvoja privrede i društva.

Predsednik JISA – informatickog saveza Srbije, pozvao je sve prisutne medije koji se bave informatikom da malo „spuste loptu“ odnosno da svoje informacije u saradnji sa neinformatickim medijima prilagode aktuelnom stanju svesti naših gradana tako što ce organizovati specijalne serijale u kojima ce se jednostavnim, svima razumljivim recnikom, objašnjavati penzionerima i informaticki neobrazovanom gradanstvu nacini jednostavne upotrebe racunara radi uvida u stanje na bankarskom racunu, slanje pisama i slika internetom, kreiranje svojih baza dokumenata i slicno, kako je to nekada uspešno radeno TV serijama osnovne pismenosti Kke Bibic ili Acima!

Iz ostalih izlaganja gotovo svih prisutnih, moglo se zakljuciti da informaticki razvoj u Srbiji nije samo obaveza informaticara ili države, vec i svih onih drugih privrednih grana kao što su poljoprivreda, industrija ili zdravstvo, odnosno svih koji svakodnevno koriste racunare i njihovom boljom upotrebom mogu postici konkurentnost na tržištu i kompetentnost u društvu. Takode istaknuta je i potreba cešcih sastanaka ove vrste ali uz obavezno prisustvo i nadležnih predstavnika Vlade.

Leave a Reply