IT

Međunarodni Dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (Girls in ICT Day) 2014

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić otvoriće Međunarodni Dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (Girls in ICT Day) koji će se, ove godine u Srbiji, obeležiti u četvrtak, 24. aprila 2014. godine, sa početkom u 10 časova, u Klubu poslanika, Tolstojeva 2.

U organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ovogodišnjem Danu devojaka u IKT će prisustvovati preko 150 maturantkinja beogradskih gimnazija kojima će se predstaviti uspešne žene iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, obrazovanja, aktivizma i preduzetništva.

Ovaj Dan se 2014. obeležava četvrti put za redom. U prethodnim godinama, širom sveta, su organizovani različiti dogagaji koji su imali za cilj da se mladim ženama približe informacione i komunikacione tehnologije, da im se predstave mogućnosti za zapošljavanje u ovoj oblasti, kao i da se devojke podstaknu na razmišljanje o karijeri u sektoru IKT ili uz korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija.

girls in ict

Inicijativa za obeležavanje Dana posvećenog motivisanju mladih žena da se opredele za karijere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva i prirodnih nauka, potekla je od Republike Srbije, a predlog je prihvaćen od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 2010. godine.

Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju odličnu šansu za ostvarivanje uspešne karijere za žene širom sveta. Aktivnosti organizovane svakog četvrtog četvrtka u aprilu, imaju za cilj širenje svesti o kriterijumima prilikom izbora zanimanja, podsticanje devojaka da izaberu profesiju na osnovu sopstvenih interesa i talenta, a ne na osnovu stereotipa o podeli na muške i ženske poslove. Ovo je prilika da se upoznaju sa svim oblastima obrazovanja, da steknu prve kontakte za svoje buduće karijere, kao i da u uspešnim ženama nađu inspiraciju da istraju u svojim namerama.

Leave a Reply