IT

Meteorolozi čekaju super-kompjuter

Kompjuterske simulacije bi mogle da predviđaju vremenske prilike sa greškom od samo nekoliko kilometara, objavili su britanski naučnici. Ekstremno precizna prognoza je potrebna da bi se predvideli opasni uragani i oluje.

Ipak, čovečanstvo će morati da sačeka 20 do 40 godina kako bi računari postali dovoljno moćni da obrade tako kompleksne podatke i predvide vremenske prilike toliko precizno. U pitanju je računarski model kompletne klime planete Zemlje. Osim vremenske prognoze, ovaj model bi mogao da predviđa i dugoročne klimatske promene.

Preciznost sve veća

Alan Torp, jedan od meteorologa koji su radili istraživanje, kaže da današnje simulacije prave greške i do 100 kilometara, a da su pre petnaestak godina te greške bile i preko 300 kilometara. „Imamo znanje i model prema kojem ćemo pojačati rezoluciju prognoze, ali nam treba moć računara da bismo to i uradili“, navodi Torp.

Takav super-kompjuter bi koštao oko 200 miliona funti, a to je čak sedam odsto godišnjeg budžeta koji Britanija izdvaja za nauku. „Uticaj klimatskih promena mora biti prepoznat u društvu. Tu količinu novca vredi opredeliti za ovakve svrhe“, kaže Torp. Stručnjaci navode da bi razorne posledice klimatskih promena već mogle da se osete između 2030. i 2050. godine. (DW)

One thought on “Meteorolozi čekaju super-kompjuter

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nije problem u snazi kompjutera, vec je problem u semi-empirickim programima za prognozu vremena. Ako se ne varam, u Baskervilu kod Redinga i sada postoji mocan kompjuter koji se puni bezbrojnim podacima dobijenim u meteoroloskim stanicama sirom sveta, ukljucujuci bezbroj meteoroloskih satelita. Pa opet, nista – “corak”.

    Slican problem je i u predvidjanju i proracunu jacina elektromagnetnog polja pri prostiranju radio-talasa preko nepravilnog terena u troposferi, narocito u gradovima. U pravim matematickim modelima, koji u sustini jos nisu napravljeni, ima do desetek ili vise egzatno povezanih nezavisno promenjivih.

Leave a Reply