Hardware · IT

MFP-evi „izvukli“ hrvatsko tržište perifernih uređaja

Kako je objavila agencija IDC, Hrvatsko tržište kancelarijskih uređaja zabežilo je znatno sporiji rast tokom 2006. godine, povećavši se za skromnih 2,6% u obimu i vrednosti isporuka. Prema IDC-evom nedavno objavljenom istraživanju, tokom godine je isporučeno više od 195.000 uređaja ukupne vrednosti preko 53 miliona američkih dolara. Porast potražnje za multifunkcijskim uređajima sprečio je pad vrednosti tržišta i pokrio deficit prodaje u segmentu kopirnih uređaja i štampača. Tri vodeća proizvođača tokom prošle godine bili su HP, Canon i Epson koji su u kombinaciji zauzeli više od 75% tržišnog udela.

Hrvatsko tržište perifernih uređaja je znatno ranije ušlo u fazu migracije s jednofunkcijskih na multifunkcijske uređaje no što smo to predvidjeli“, izjavio je Dalibor Subotičanec, analitičar u regionalnoj IDC-evoj podružnici IDC Adriatics, “no, mora se reći kako taj segment, unatoč tome, i dalje nije postigao razinu penetracije istovjetnu onoj kakvu imamo prilike vidjeti u drugim zemljama u CEMA regiji.

Laserski ispis u boji je u tehnološkom segmentu zabležio najveći porast, prvenstveno zbog značajnog smanjenja cena koje se zbilo tokom godine. Tako se količina isporučenih uređaja iz ovog segmenta povećala za gotovo 30%, dok je vrednost isporuka porasla za skromnijih 7%. Tehnologija tintnog ispisa (Ink-jet) i dalje je bila najpopularnija, budući da je uprkos praktički nepostojećem rastu zauzela 63% tržišnog vrednosnog udela. Isporuke monohromatskih laserskih uređaja porasle su za 6,4%, zauzimajući obimom oko trećinu tržišta.

Jednofunkcijski pisači i dalje su činili većinu prodanih uređaja u Hrvatskoj tijekom protekle godine. Iako se obim isporuka smanjio za 9,4% u odnosu na 2005. godinu, ovaj je tip uređaja zauzeo tržišni udio od 68,5%. Prodaja multifunkcijskih uređaja je istodobno porasla za više od 47%, dostižući 31% ukupnog obiba i 42% ukupne vrijednosti isporuka pisača u 2006. U istom je razdoblju sve veća potražnja za multifunkcijskim kopirnim uređajima uvjetovala smanjenje obima isporuka jednofunkcijskih proizvoda za gotovo četvrtinu.

IDC tijekom narednih pet godina očekuje prosječni porast obima tržišta uredskih uređaja od 3,4%. Sve veće zanimanje kupaca za multifunkcijske uređaje bit će glavni pokretač rasta, dok će obim isporuka jednofunkcijskih pisača i kopirnih uređaja bilježiti sve veći pad.

IDC-ev izvještaj Croatia Hardcopy Peripherals 2007-2011 Forecast and 2006 Vendor Shares (IDC #EH04P) obuhvaća analizu tržišta jednofunkcijskih i multifunkcijskih uredskih uređaja u Hrvatskoj. Dokument ne pokriva POS pisače i pisače formata širine manje od 200mm, kao i pisače velikog formata (A0), tzv. plottere. Prognoza razvoja tržišta obuhvaća period od 2007. do 2011. godine. Dokument sadrži informacije o obimu i vrijednosti isporuka te prosječnim cijenama uređaja (ASP). Prikupljeni podaci su za 2005. i 2006. godinu, dok je prognozom pokriveno razdoblje između 2007. do 2010. godine.

Leave a Reply