Microsoft City Next
IT

Microsoft CityNext dolazi i u naše gradove

Globalni javni sektor omogućava gradovima novo doba inovacije stavljajući ljude na prvo mesto.

Na ovogodišnjoj Svetskoj partnerskoj konferenciju u Redmondu, kompanija Microsoft najavila je projekat CityNext, globalnu inicijativu koja ima za cilj da osnaži gradove, preduzeća i građane širom sveta i podstakne razvoj budućnosti živih zajednica. Kako se proces urbanizacije ubrzava, gradovi se sve više bore da pruže kvalitetne usluge, izađu u susret očekivanjima i pronađu nove načine za kontrolu troškova. Od samog početka stvaranja urbanih sredina, gradovi zahtevaju održivu infrastrukturu u vidu javnog prevoza, snabdevanja vodom i električnom energijom, zaštite od kriminala, pristupačnog obrazovanja i zdravstvene zaštite. Sa druge strane, u današnje vreme gradovi se suočavaju sa nešto drugačijim izazovima. U savremenim gradskim sredinama, sve češće se traži kvalitetan internet koji ujedno pruža lak pristup uslugama i informacijama i na taj način pomaže pri što bržem odzivu kada su u pitanju zahtevi građana.

Microsoft City Next

Kako bi odgovorio na ove izazove, projekat Microsoft CityNext zamišljen je da pruži gradovima široku i razvnovrsnu mrežu sačinjenu od Microsoft partnera sa više od 430.000 tehnoloških stručnjaka iz celog sveta kako bi već danas omogućio inovacije za bolje sutra. Zahvaljujući širokom portfoliju poznatog i visoko zaštićenog potrošačko-preduzetničkog softvera, uređaja i servisa, kao i tradiciju uspešne edukacije i društvenih programa od strane kompanije Microsoft, inicijativa CityNext je zapravo kolektivan napor koji omogućava gradovima i ljudima da postignu ono što sledi u budućnosti.

 

„Gradovi igraju ključnu ulogu u našim životima – kako sada, tako i u budućnosti. Na taj način, inicijativa Microsoft CityNext stavlja ljude na samo čelo, i na taj način gradi novo doba tehnološke saradnje kako bi podstakla građane, poslovne ljude i predstavnike vlade da razmišljaju i sarađuju na nove načine,“ izjavila je Laura Ipsen, zamenica predsednika kompanije zadužena za poslovanje sa javnim sektorom. „Radeći sa našom širokom mrežom Microsoft partnera, možemo stvoriti revolucionarna rešenja“ što omogućava gradovima veću konkurentnost na globalnom tržištu, aktivnije angažovanje građana i privrede, kao i društveno i ekološku održivost.

 

Projekat CityNext pomaže liderima da iskoriste već postojeća ulaganja kako bi pronašli nove načine da prevaziđu izazove i dostignu cilj. Uz pomoć novog doba komunikacije, gradovi već sada mogu ponuditi nove mogućnosti koristeći Cloud servise, i na taj način dodatno osnažiti radnu snagu u gradovima sa posebnim poslovnim uređajima i aplikacijama koji pomažu pri inovaciji modernih rešenja i pristupu velikoj količini podataka. Ovakva vrsta inovacije omogućava savršen protok informacije između gradskih opština i vlade, kao i preduzeća i građana, pospešujući efikasnost koja gradovima omogućava da dodatno ulaže resurse u sektore poput energije i vodoprivrede, infrastukture, javnog prevoza, javne bezbednosti i pravosuđa, turizma i kulture, obrazovanja, zdravstva i socijalnih usluga, kao i celokupne državne uprave.

 

Svima će biti omogućen pristup i interakcija sa gradskim vladama kroz aplikacije i uređaje bilo kad i bilo gde. Zahvaljujući softveru, uređajima i servisnim platformama kompanije Microsoft, gradovi mogu pružiti personalizovane usluge i aplikacije koje se fokusiraju na građane, što omogućava dijalog u realnom vremenu u okviru društvenih mreža, podstičući razvoj aplikacija i privrednog rasta kroz inicijative otvorenih podataka i omogućavajući kvalitetniji tok informacije.

Leave a Reply