IT

Microsoft i dalje ne odustaje od Yahooa

Jedan od Microsoftovih predsednika u cirkularnom e-mailu zaposlenima je opisao viziju preuzimanja Yahooa, koja bi eventualno mogla biti dovršena u drugoj polovini godine.

Kako javlja AFP, Ken Johnson, Microsoftov predsednik za platforme i usluge sa zaposlenima je podelio ‘perspektive o napredujućem procesu’. “Radujemo se konstruktivnom dijalogu sa Yahoovim vođstvom, deoničarima i zaposlenima oko vrednosti ove kombinacije i njenih strateških i finansijskih pokazatelja,” kaže Johnston, “jednom kad se Microsoft i Yahoo slože oko transakcije, možemo da započnemo proces planiranja integracije.

Ako se Yahoo preda, Johnson smatra da će se transakcija verovatno dovršiti u drugoj polovini ove godine. Njegov email verovatno je samo oponašanje taktike prvog čoveka Yahooa, Jerrya Yanga, koji je na zaobilazan način pre nekoliko dana svojim zaposlenima pokušao da probudi veru u kompaniju i upravu. Takođe, ovaj mail upućen je na dan kad je penzijski fond detroitskih gradskih službenika pokrenuo građansku parnicu protiv uprave Yahooa zbog toga što su opiranjem Microsoftovoj ponudi izdali dužnosti prema svojim deoničarima. Isto su već preduzeli neki deoničari iz Kalifornije.

U pokušaju izbegavanja ponude (ili možda podizanja njene vrednosti), Yang je do sada razmatrao mogućnosti savezništva ili spajanja sa Googleom, Time Warnerovim AOL-om i Murdochovim MySpaceom. Microsoftova ponuda teška je 44,6 milijarde dolara, ili oko 31 dolara po deonici, dok u upravi Yahooa kažu da bi fer vrednost bila oko 40 dolara, znači Microsoft bi morao posuditi ili sa svojih računa skinuti još 10 milijardi.

Što se tiče različitih kultura upravljanja u dve kompanije, Johnston u e-mailu kaže da bi se neki aspekti lako i brzo spojili, dok i drugi i dalje ostali različiti. Sedište Yahooa i dalje bi ostalo u Silicijumskoj dolini, a Microsofta u Redmondu kod Seattlea.

Jedno svakako ne dolazi pod znak pitanja: “Sve dok se transakcija ne zaključi, nastavljamo da se takmičimo sa Yahoom kao i dosad,” naglašava Johnson.

Leave a Reply