IT

Microsoft kaženjen zbog nepoštovanja patenata

Američki apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je američki softverski div Microsoft kažnjen sa 290 miliona dolara zbog neovlašćenog korišćenja tuđih patenata u softverskim rešenjima za XML datoteke.

Sud je naredio Microsoftu i da od 11. januara 2010. obustavi prodaju svih programa Word koji sadrže sporni kod. Time je potvrđena presuda teksaškog suda ranije ove godine, kojom je utvrđeno da je Microsoft u programu Word neovlašćeno koristio patente kanadske kompanije i4i Inc.
– Mala ompanija je razvila patent koji joj je samo doneo gubitak tržišnog udela, prepoznatljivog branda i naklonosti kupaca zbog protivzakonitog ponašanja optuženog – stoji u sudskim spisima tročlanog sudskog veća.
– Teksaški sud utvrdio je da je Microsoft svojim spornim proizvodima preoteo 80 % XML tržišta, prisilivši ih na promenu poslovne strategije.
Microsoft nije objavio reakciju na presudu, ali stručnjaci očekuju da će se verovatno pokušati nagoditi sa kompanijom i4i i ponuditi joj plaćanje licence za primenu patenta. (SB-H)

Leave a Reply