IT

Microsoft opet pod istragom Evropske komisije

Softverski div iz Sijetla prošle nedelje najavio je da će iduće godine povećati konpatibilnost svojih aplikacija i tome omogućiti korisnicima konkurentskih programa rad sa MS Office-om

Evropska komisija najavila je da će istražiti Microsoftove najave o povećanju kompatibilnosti svoje računarske programske opreme sa besplatnim softverom konkurentskih kompanija.

Kako prenosi Reuters, izvršno telo Evropske unije će utvrditi hoće li najavljeni potez Microsofta omogućiti podršku formatima kojima se koriste drugi programi slobodnog softvera. Softverski div u sredu je najavio da će iduće godine omogućiti korisnicima konkurentskih programa rad sa Officeom.

Bez dodavanja bilo kog posebnog softvera Office-u, korisnici će moći da otvaraju dokumente koji su im poslati u ODF-u (Open Document Format). Međutim, Evropski komesarijat za interoperativne sisteme (ECIS) – lobistička grupacija koja uključuje Microsoftove rivale poput Oracle i IBM-a – dovelo je u pitanje istinsku prirodu njihovih namera, ocenivši ovu najavu samo taktikom odlaganja usmerenom na zaštitu vlastitih tržišnih pozicija.

EK je od 2004. godine Microsoft kaznila sa ukupno 2,7 milijardi dolara, najviše zbog nedostatka kompatibilnosti operativnog sistema Windows sa drugim programima.

Leave a Reply