IT

DigiGirlz – Microsoft podržava dame u IT sektoru

Više od 50 devojaka prisustvovalo je osamnaestom međunarodnom DigiGirlz seminaru

Više od 50 srednjoškolki okupilo se ove nedelje na DigiGirlz seminaru u Beogradu, događaju koji organizuje kompanija Microsoft kako bi podstakla pripadnice lepšeg pola da iskoriste prilike za razvoj karijere koje im pruža tehnološki sektor i da se bore protiv stereotipa o ulozi žena u IKT sektoru.

digigrlz

Na ovom događaju srednjoškolkama je omogućeno da vide kako je raditi u sektoru koji se razvija neprestano, neverovatnom brzinom i da se upoznaju sa nekim od neverovatnih tehnoloških inovacija.

Uprkos prilikama koje pruža sektor tehnologije, broj žena koje rade u ovom sektoru je daleko ispod reprezentativnog. Zapravo, samo 29 od 1000 žena sa završenim fakultetom trenutno radi u ovoj oblasti. Kada su muškarci u pitanju, ova brojka je 95 od 10001. Prema istraživanjima Evropske komisije, procenjeno je da bi godišnji evropski BDP dostigao 9 milijardi evra ukoliko bi broj žena zaposlenih u ovoj industriji bio izjednačen sa brojem muškaraca2.

Program DigiGirlz se u Srbiji odražava uz podršku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Tokom događaja, srednjoškolkama je pružena prilika da razgovaraju sa uspešnim ženama koje rade u IT sektoru, kako bi na neposredan i direktan način razmenile iskustva vezanih za karijeru, kao i da se što bolje upoznaju sa različitim potrebama unutar ove branše. Pored toga, mladim damama je na ovaj način takođe omogućeno i upoznavanje sa novim uređajima i servisima kompanije Microsoft poput Windows telefona, Surface tableta, programa Skype, kao i samim procesom razvoja Windows Phone aplikacija.

“Predrasude prema polovima danas i dalje postoje, što mnoge talentovane mlade žene odvraća od započinjanja izazovne i dobro plaćene karijere u okviru sektora informacionih tehnologija,“ izjavila je Ivana Vučević, menadžer ljudskih resursa iz kompanije Microsoft. „Potražnja žena sa veštinama u IT sektoru će vremenom rasti, dok je program DigiGirlz započet upravo sa ciljem da predstavi sve mogućnosti koje se pružaju osobama sa potrebnim znanjem i veštinama, kao i da ih inspiriše da započnu karijeru u okviru informacionih tehnologija.“

„Iako je stanje u Srbiji po pitanju rodne ravnopravnosti u IT sektoru nešto bolje u poređenju sa evropskim prosekom, programi poput DigiGirlz su veoma važni za podsticanje žena pri odabiru karijere u okviru sektora informacionih tehnologija. Zahvaljujući sve većem angažovanju univerziteta i prosvetnih radnika da ženama približe tradicionalno muške smerove u visokom obrazovanju, želimo da se odupremo stereotipima i skrenemo pažnju na to da žene poseduju podjednake kapacitete za razvoj tehnologija kao i njihove kolege jačeg pola širom sveta,“ rekla je dr Irini Reljin, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i savetnik u Ministarstvu za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije.

Kao deo Microsoft YouthSpark programa, DigiGirlz je jedan od glavnih programa kompanije Microsoft koji ima za cilj da promoviše obrazovanje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike, i na taj način omogući i što bolje pripremi mlade žene za nove izazove u okviru globalne ekonomije.

„DigiGirlz program omogućava da dopremo do velikog broja mladih devojaka širom Srbije,“ dodala je Ivana Vučević. „Microsoft je veoma privržen aktivnom smanjenju broja nezaposlenih među mladima, a deo ove inicijative usmeren je ka osnaživanju mladih ljudi, posebno devojaka, kao i razvoju njihovog punog potencijala kako bi se stvorila platforma za veću konkurentnost naše zemlje, kako u regionu, tako i u Evropi.“

Leave a Reply