IT

Microsoft predstavio Windows Store

Softverski gigant Microsoft predstavio je danas svoju “onlajn” prodavnicu “Windows Store”, koja će biti veliki konkurent “Apple” prodavnici “Mac AppStore”.

Windows Store će početi sa radom februara 2012. godine, kada bude objavljena i “beta” (probna) verzija operativnog sistema ” Windows 8″, preneli su francuski elektronski mediji.

“Microsoft” je na konferenciji za novinare najavio da će, tokom probnog perioda, primati samo besplatne aplikacije. Programere će sam pozivati da dostave svoj program, a to ograničavanje učešća je zato što je sistem još u probnoj fazi.

Windows Store će imati fleksibilniji sistem pretplate, a od prodaje aplikacija koje se plaćaju, “Microsoft” će dobijati 30 odsto, dok će programeri dobijati 70 odsto od ostvarenih prihoda.

Čim, međutim, od prodaje neke od aplikacija počne da se ostvaruje 25.000 dolara (19.000 evra), udeo “Microsofta” pada na 20 odsto, što nije slučaj kod “Apple”-a gde njegov udeo ostaje 30 odsto.

Troškovi za licence neophodne da bi mogle da se objavljuju aplikacije u “Vindouz storu” iznose 50 dolara za pojedince, a 99 dolara za kompanije, dok kod “Apple”-a iznose 99 dolara u oba slučaja.

Windows Store će, osim toga, sadržati manja ograničenja, tako da će, između ostalog, biti moguće preuzimanje aplikacija ograničenih u vremenu, kako bi se mogle isprobati pre kupovine, dok će odobravanje aplikacija biti između veoma strogog “Apple”-ovog i onog vezanog za operativni sistem “Android” koje ne postoji.

Programerima će se davati iste alatke koje “Microsoft” koristi za proveru aplikacija kako bi bio ponuđen transparentan metod.

Leave a Reply