IT

Microsoft sve ozbiljniji u ponudi

Američki softverski gigant Microsoft objavio je da bi po prvi put u svojoj istoriji mogao posuditi novac da bi izfinansirao deo svoje 44 milijarde dolara vredne ponude za preuzimanje Yahoo servisa.

Finansijski direktor Microsofta Chris Liddell kazao je da bi kompanija mogla da izda obveznice kako bi finansirala gotovinski deo ponude za preuzimanje Yahoo-a, po kojoj bi Microsoft 50 posto cene transakcije platio novčano, a drugih 50 posto vlastitim deonicama. “Verovatno ćemo prvi put posuditi novac”, kazao je Liddell na godišnjem sastanku sy analitičarima na kojem je razmatrana poslovna strategija kompanije.

Microsoftov čelnik nije želio da kaže da li ova kompanije već sada već sada kupuje Yahoo-ve deonice na otvorenom tržištu, a odbio je i da da informacije i to tome kakav će oblik duga Microsoft tražiti na tržištima kapitala.

Softverski div krajem prošle nedelje objavio je ponudu za preuzimanje Yahooa vrednu 44 milijarde dolara. Tom bi transakcijom nastao zastrašujući konkurent trenutno vodećeg Googlea na području pretraživanja interneta i digitalnog oglašavanja.

Microsoft je najavio da očekuje da će Yahoova uprava u kratkom roku pristati na ponudu ali je proizvođač softvera za pretraživanje interneta tokom vikenda poručio da očekuje da će razmatranje svih strateških opcija, uključujući nezavisnost, “poprilično potrajati”.

Liddell je na sastanku sa analitičarima napomenuo i da očekuje nastavak trenda dvocifrene stopa rasta u predstojećoj fiskalnoj godini koja počinje u junu, i to usprkos mogućem usporavanju aktivnosti u američkoj ekonomiji.

Analitičari očekuju da će Microsoftovi prihodi u fiskalnoj 2009. porasti za 10 posto na 66,4 milijardi dolara, dok bi u tekućoj fiskalnoj godini trebali dosegnuti vrednost od 60,2 milijardi dolara.

Leave a Reply