IT

MIcrosoft u Crnoj Gori

Danas je u Podgorici održan stručni skup pod nazivom „Innovation Day“, na kojem je kompanija Microsoft najvišim zvaničnicima Vlade Republike Crne Gore i istaknutim crnogorskim privrednicima predstavila najnovije tehnologije i proizvode, koji će olakšati razvojni put Crne Gore ka modernom društvu u kojem informaciono-komunikacione tehnologije zauzimaju važno mesto.

U velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta održan je niz prezentacija, a prisutne su pozdravili Vujica Lazović, potpredsednik Vlade Republike Crne Gore, i Goran Radman, predsedavajući Microsofta za region jugoistočne Evrope. Oni su govorili o perspektivama razvoja informacionog društva u Crnoj Gori, kao i o saradnji Microsofta i Vlade.

Ovom prilikom potpisan je i Ugovor o saradnji u kojem je predviđeno da Microsoft sarađuje sa vladinim institucijama na polju unapređenja sigurnosti informacionih sistema vladinih institucija i brzine reagovanja na važne sigurnosne propuste. Prezentovan je i projekat „Milenijum“ kojim je omogućeno uvođenje elektronske uprave u 21 opštini, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

Pored investicija u IT sektor u Crnoj Gori, Microsoft je angažovan i u humanitarnim inicijativama, pa je ovom prigodom dodeljena i donacija Institutu za rehabilitaciju iz Podgorice, namenjena kupovini vozila za prevoz invalida. Dejan Cvetković, direktor Microsofta za Srbiju i za Crnu Goru dodelio je ček vredan 10.000 USD Miomiru Mugoši, gradonačelniku Podgorice. Pored same kompanije, i Microsoftovi partneri su angažovani na pružanju pomoći razvoju lokalnih institucija, pa je tako kompanija Čikom iz Podgorice Zajednici opština Crne Gore dodelila softver u vrednosti od 290.000 evra, namenjen radu pisarnica u opštinama.

Posle predstavljanja novih Microsoftovih proizvoda, operativnog sistema Windows Vista i paketa za poslovnu produktivnost 2007 Microsoft Office System, svoje podatke o IT tržištu Crne Gore i regiona su izneli analitičari lokalnog IT tržišta, najavljujući bolje vreme za informacione tehnologije i njihovu primenu u Crnoj Gori.

Velikom feštom u hotelu „Podgorica“ obeležen je i zvaničan početak rada Microsoftove kancelarije u Crnoj Gori, koja će biti zadužena za poboljšanje i unapređenje odnosa sa lokalnim partnerima i korisnicima, kao i za promovisanje novih tehnologija koje će pozitivno uticati na život i rad građana i privrede u Crnoj Gori.

Leave a Reply