IT

Microsoft u Varaždinu osnovao Institut za softversku ekonomiju, inovacije i preduzetništvo

Institut pruža potporu softverskoj industriji i podupire održivu lokalnu ekonomiju, te je u saradnji sa Microsoftovim inovacijskim centorom osigurao izvođenje programa za mlade hrvatske firme koje će biti uključene u globalni program Instituta

Neprofitni Međunarodni institut za softversku ekonomiju, inovacije i preduzetništvo (International Institute for Software Economics, Innovation and Entrepreneurship – IISEIE) osnovao je u Varaždinu, nakon Sedinjenih Američkih Država i Londona, svoj treći centar koji će pomoći lokalnoj zajednici da iskoristi ekonomske potencijale za razvoj lokalne softverske industrije.

Ovaj međunarodni institut osnovan je početkom jula u Redmondu (SAD) na summitu Microsoftovih inovacijskih centara. Njegovi su osnivači Microsoft, Univerzitet Southern Cross sa Novog Zelanda, te grupacija Agitava koja se bavi istraživanjima i savetovanjem na području informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT). Institut je ostvario podršku mnogih ključnih učenika iz ICT industrije, uključujući istraživačke organizacije, brojne softverske kompanije i ugledne nezavisne stručnjake. Varaždinski ogranak Instituta prvi je lokalni ogranak u svetu van engleskog govornog područja.

Institut IISEIE i Microsoftov inovacijski centar (MIC) u Varaždinu okupili su niz lokalnih partnera poput Tehnološkog parka Varaždin, Fakulteta organizacije i informatike, Veleučilišta u Varaždinu te Grada Varaždina, koji su svi redom dali podršku ovom projektu i inicijativi. Sa njima je danas potpisano pismo o namerama oko saradnje na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i osiguravanju globalnog rasta ekonomije utemeljene na softverskoj industriji.
Malcolm Fraser, glavni i izvršni direktor instituta IISEIE, koji je ogranak Instituta u Varaždinu i otvorio, tom je prilikom istakao: “Glavni je cilj IISEIE u saradnji sa lokalnim partnerima, pomoći rastu ekonomije utemeljene na softverskoj industriji, povećanjem kapaciteta i poslovnih veština radne snage, te omogućavanjem pristupa informacijama i razmeni najboljih praksi na svetskom nivou”.

Leave a Reply