IT

Milbauer – izrada elektronskih dokumenata u Srbiji za svetsko tržište

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije je u Staroj Pazovi svečano otvorio Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju nemačke kompanije “Milbauer“, vredan deset miliona evra.

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije je tom prilikom naveo da je ovaj centar rezultat saradnje srpskih i nemačkih stručnjaka i da je izuzetno važan za MUP Srbije, s obzirom na to da će izrađivati pasoše i lična dokumenta izuzetnog kvaliteta i visokog stepena zaštićenosti.

On je istakao da je”Milbauer”, između ostalog, pružio veliki doprinos viznoj liberalizaciji Srbije jer je ta kompanija uradila rešenja za biometrijske pasoše, uz napomenu da je saradnja MUP-a Srbije i te kompanije na izradi pomenutih isprava zaslužna za njihov visok kvalitet i za to što nije bilo uspešnih falsifikata.

Zamenik predsednika Vlade je saopštio da je saradnja MUP-a Srbije sa kompanijom “Milbauer” počela 2003. godine, kada je i potpisan prvi ugovor.

Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine izdato je četiri miliona biometrijskih pasoša, a od 2010. godine u saradnji sa “Milbauerom” izdato je približno dva i po miliona novih saobraćajnih i vozačkih dozvola.

On je naglasio da je, zahvaljujući saradnji s tom kompanijom, Aerodrom “Nikola Tesla” 2010. godine kao donaciju dobio elektronsku kapiju i tako postao treći aerodrom u Evropi na kojem građani prolaze pasošku kontrolu bez prisustva carinskih službenika.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić naveo je da će, zahvaljujući visokotehnološkom razvojnom i edukativnom centru u Staroj Pazovi, Srbija moći da zaposli mlade stručnjake i da izvozi znanje.

Ova kompanija trenutno u Srbiji zapošljava 80 radnika, a nakon otvaranja Tehnološkog centra, u koji je “Milbauer” uložio 5,5 miliona evra, u planu je otvaranje još 80 radnih mesta, istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, “Milbauer” je preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira SIEPA, dobio 500.000 evra, odnosno 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Osnivač kompanije i predsednik “Milbauer grupe” Jozef Milbauer napomenuo je da je investicija u Srbiji realizovana zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom, koja je potvrdila da u Srbiji može efikasno da se radi.

Plan kompanije je da broj zaposlenih poveća na 1.000 i da proširi poslovanje, naglasio je Milbauer i dodao da će ta kompanija iz Srbije izvoziti kompletne proizvode i rešenja za izradu elektronskih dokumenata.

Predsednik Opštine Stara Pazova Goran Jović naveo je da je ugovor
sa “Milbauerom” potpisan u septembru prošle godine, a da je 21. oktobra opština završila svu dokumentaciju i omogućila početak gradnje novog centra.

On je napomenuo da je ovaj centar izgrađen za manje od šest meseci i dodao da će pasoši, lične karte i drugi elektronski dokumenti koji će se tu proizvoditi biti prisutni na čitavom svetskom tržištu.

Kompanija “Milbauer” je svetski lider za sigurnosna tehnološka rešenja u sferi elektronske identifikacije – mašina za izradu elektronskih dokumenata, elektronskih pasoša, biometrijskih ličnih karti i svih proizvoda koji pripadaju oblasti elektronske uprave.

Cilj otvaranja postrojenja u Srbiji je da se kompletan razvojni deo tehnologije za izradu identifikacionih dokumenata i biometrije proizvodi u našoj zemlji.

One thought on “Milbauer – izrada elektronskih dokumenata u Srbiji za svetsko tržište

  1. Danijela

    Da li mogu dobiti ovimputem adresu i kontakt osobu fabrike “Milbauer ” u Staroj Pazovi. Unapred zahvalna.

Leave a Reply