E-servisi · IT

Ministar Đelić u poseti Silikonskoj dolini

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas prilikom posete Silikonskoj dolini u Sjedinjenim Američkim Državama da Srbija ima adute za privlačenje tehnoloških investicija.

Božidar Đelić sa profesorom nanofotonike na Stanford univerzitetu Jelenom Vučković

Đelić je tom prilikom istakao da u oštroj globalnoj konkurenciji za privlačenje tehnoloških investicija Srbija raspolaže adutima kao što su snažan inženjerski i naučni kadar, jasni prioriteti u domenu nauke i tehnologije, kao i sredstva za ulaganje u značajne infrastrukturne projekte.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je u stvaranju naučne i tehnološke saradnje uloga dijaspore od velikog značaja kao direktna veza sa kompanijama i vodećim naučnim institucijama.

On je u okviru ove posete razgovarao sa Nikolom Božinovićem i Radojem Drmanjcem, koji rade u uspešnim start-ap kompanijama u domenu informacionih tehnologija i biotehnologije u Silikonskoj dolini, o načinima za podsticanje njihovog uspešnog poslovanja u Srbiji i zapošljavanja još većeg broja inženjera i naučnika u ovim domenima.

Đelić se sastao i sa rukovodiocima vodećih tehnoloških kompanija kao što su “Hjulit pakard”, “Intel”, “Cisko sistems”, “Orakl” i “Nokija”, sa kojima je razgovarao o jačanju prisustva ovih kompanija u Srbiji, naročito u domenu nauke i tehnologije.

On je tokom ove posete obišao i prestižne američke univerzitete Stanford i Berkli i razgovarao sa profesorima i studentima iz Srbije koji rade u ovim naučnim institucijama, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Leave a Reply