IT

Ministarka Matić uručila ECDL sertifikate

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić uručila je danas Evropske kompjuterske vozačke dozvole (ECDL) polaznicima koji su uspešno savladali testove iz poznavanja informacionih tehnologija.

Matić je tom prilikom objasnila da je ECDL standardni sertifikat za elementarna znanja rada na računaru u današnje vreme, i dodala da ne postoji posao koji ne zahteva poznavanje rada na računarima.

Ona je navela da je značaj rada na komjuteru prepoznala i Evropska komisija, uz čiju je podršku od 1. do 5. marta organizovana nedelja E-veština radi promovisanja informatičke pismenosti.

Predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije Đorđe Đukić naglasio je da je važno da se u Srbiji razvijaju informaciono-komunikacione tehnologije (IKT).

Đukić je ukazao na to da ovaj savez čine predstavnici naših najvećih IKT kompanija i da svi zajedno rade na tome da se nivo razvijenosti ovih tehnologija podigne kako bi Srbija bila u što boljem položaju u odnosu na ostale.

Prema njegovim rečima, na testiranje se prijavilo više od 1.000 ljudi, pri čemu je u celoj Srbiji trenutno približno 19.000 sertifikovanih građana.

On je rekao da će se naša zemlja na ovaj način približiti okolnim zemljama i Evropi, i naveo primer Grčke sa 500.000 sertifikata, Mađarske sa 350.000 i Rumunije sa 300.000 sertifikata, što Srbiji treba da bude motiv da se još više angažuje na širenju znanja o IKT-u.

Leave a Reply