E-servisi · IT

Ministarka Smiljanić posetila Kosmet

Ministarka ze telekomunikacije i informatičko društvo dr Aleksandra Smiljanić i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Momir Kasalović sastali su se sredu, 5. marta, u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima lokalnih vlasti – predsednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Velimirom Bojovićem – kao i sa direktorima „Telekoma Srbija“ u Kosovskoj Mitrovici, Ilijom Ivanovićem i „PTT Srbija“, Ranđelom Nojkićem. Susret je organizovan zbog učestalih prekida telekomunikacionih veza na području severnog Kosmeta. Razmatrane su mogućnosti rezervnih veza, proširenje mogućnosti pristupa Internetu sa ovog područja, kao i pokrivenost signalom RTS-a.

Konferencija za novinare u Kosovskoj Mitrovici

Ministarka Smiljanić se sastala i sa Džeraldom Galučijem, regionalnim administratorom UNMIK-a za severni Kosmet, na njegov zahtev. Ona je izrazila uverenje da će zahtevi ovog Ministarstva naići na razumevanje kod predstavnika međunarodne zajednice.

„Najvažniji zadaci, za koje očekujem da budu izvršeni u najkraćem roku, su: uvid u stanje telekomunikacija na celom području Kosova i Metohije, analiza postojećih rešenja, procena ugroženosti i bezbednosti telekomunikacionih mreža i sistema, predlog mera za obezbeđenje neprekidnosti komunikacija, te u skladu sa tim obezbeđenje sredstava i opreme, izvođača i izvršenja“, rekla je dr Aleksandra Smiljanić.

„Sa Telekomom Srbija dogovorićemo izmene planova i preusmeravanje sredstava za ove prioritete, a kroz rebalans budžeta Srbije osiguraćemo posebna sredstva za ove potrebe na Kosmetu.

Posebno je važno da se signalom mobilne mreže pokriju najugroženiji delovi Kosmeta. Što se tiče Interneta, iskoristićemo sve moguće vidove povezivanja lokalnih provajdera i pomagati osnivanje novih, kako bi se komunikacije što više unapredile.

Razmišljamo i o jednoj posebnoj akciji sa mobilnim operatorima – da se obezbedi veća količina mobilnih telefona i SIM kartica koje bismo podelili najugroženijim stanovnicima ovog područja, kao i da se formira posebni tarifni paket, ili više njih, samo za Kosmet.

Biće urađena i analiza pokrivenosti radiodifuznim servisom i predlozi kako da se obezbedi signal gde god je potreban, naravno, koristeći svu modernu tehnologiju i satelitski servis“, rekla je ministarka Smiljanić.

U pratnji domaćina, ministarka je razgledala novu zgradu Telekoma Srbija, neposredno kraj mosta na Ibru koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice. Bilo je reči i o pomoći koja je potrebna za otvaranje novih šaltera PPT-a za pružanje poštanskih usluga u Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima Kosmeta.

Razgovor sa predsednicima opština severnog Kosmeta

Poseta “Telekomu”

U pošti u Kosovskoj Mitrovici

Leave a Reply