studiraj-i-ti-it
IT

Ministarstvo finansija i privrede i Infostud pokreću projekat “Studiraj i ti IT”

Ministarstvo finansija i privrede u saradnji sa kompanijom Infostud pokreće projekat „Studiraj i ti IT“, čiji je cilj da maturantima i učenicima srednjih škola pokaže prednosti obrazovanja i zaposlenja u sektoru informacionih tehnologija.

Za potrebe ove kampanje otvorena je posebna fejsbuk stranica „ Studiraj i ti IT“, preko koje će se svi zainteresovani moći detaljnije da se informišu o studijama, šansama za zaposlenje, zaradama u ovom sektoru, kao i da učestvuju u nagradnom kvizu „Koliko poznaješ IT ?“. Na ovom mestu će mladi imati i priliku da se iz prve ruke, od menadžera uspešnih srpskih i međunarodnih kompanija, upoznaju sa uslovima rada i time koliko su cenjeni i traženi domaći stručnjaci iz ove oblasti.

studiraj-i-ti-it

Ponuda poslova u srpskom IT sektoru je u stalnom porastu, a plate dvostruko više od republičkog proseka. Ipak, na tržištu radne snage nema dovoljno stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem i ova kampanja je prvi korak države da se taj problem u budućnosti reši.

IT zanimanja među najtraženijima u protekloj godini u Srbiji

IT stručnjaci najkraće čekaju na posao i kompanije ih često zapošljavaju već tokom studija. Ponuda poslova iz ove oblasti je iz godine u godinu u stalnom porastu, pa je i oglasa iz IT oblasti na sajtu Poslovi.infostud.com i 2011. i 2012. godine bilo za 80% više nego lane, što ova zanimanja dovodi na 3. mesto najtraženijih u protekloj godini.

Prosečne zarade

Prosečne zarade IT stručnjaka su među najvišima u Republici Srbiji. Podaci sa sajta Infoplate.rs pokazuju da IT stručnjak koji je završio osnovne studije zarađuje oko 85.000 dinara, dok sa master diplomom ostvaruje prosečnu zaradu od oko 91.000 dinara, što je dvostruko više od prosečne zarade u Republici Srbiji.

Gde se sve može pronaći zaposlenje nakon studija IT-a

Trenutno veliki broj zaposlenih u ovom sektoru nema formalno obrazovanje za profil koji obavlja, ali iz godine u godinu raste broj oglasa za posao u kojim se kao uslov za konkurisanje navodi posedovanje diplome upravo iz obrazovnih profila koji se traže. Poslodavci najčešće traže sistem inženjere, programere (java programeri, php porgarmeri), ali ima puno oglasa i za ostala radna mesta u IT industriji – sistem administratori, administratori baza podataka, softver inženjeri, web dizajneri, SAP konsultanti, projektanti informatičkih sistema.

IT u svetu

IT sektor je najbrže rastuća industrija u svetu, zbog čega trpi konstantan deficit radne snage. Evropska komisija je procenila da će samo u Evropi do 2015. godine biti 900.000 nepopunjenih radnih mesta u ovom sektoru, i to uprkos činjenici da se svake godine u ovom sektoru zaposli 100.000 ljudi.

Leave a Reply