E-servisi · IT

Ministarstvo nauke će dodeliti 700 računara za 52 naučne institucije u Srbiji

Ministar nauke u Vladi Republike Srbije Ana Pešikan najavila je danas da će u naredne dve nedelje Ministarstvo podeliti 700 novih računara naučnoistraživačkim organizacijama, a opremu će dobiti instituti i fakulteti koji se prevashodno bave društvenim i humanističkim naukama.

Foto: Fonet

Pešikan je na konferenciji za novinare u biblioteci Instituta za srpski jezik rekla da je Ministarstvo nauke uspelo da realizuje jedan od svojih prioriteta za 2008. godinu, a to je podela računara fakultetima i institutima društveno-humanističkih nauka jer su u pogledu opreme bili zapostavljeni.

Prema njenim rečima, problem opremanja naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji je problem koji traje decenijama.

Devedesetih godina prošlog veka malo se ulagalo u nauku, a u opremu gotovo da se nije ni ulagalo. Prva krupna investicija nakon ovog perioda bila je iz Nacionalnog investicionog plana 2006/07. godine kada su brojne naučnoistraživačke organizacije, uglavnom iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, dobile sredstva da opreme svoje laboratorije, ukazala je Pešikan.

Ona je dodala da je, nastavljajući sa praksom ulaganja u opremu, Ministarstvo nauke nabavilo 700 računara, 100 štampača, 100 laptop računara i 50 multifunkcionalnih uređaja (skener, faks i kopir mašina) za 52 institucije širom Srbije.

Pešikan je izrazila očekivanje da će ova investicija poboljšati uslove rada naučnika.

Nova oprema prvo je isporučena u Institut za srpski jezik, koji je jedan od instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, a direktoru Instituta Sreti Tanasiću ministar nauke je danas svečano uručila 20 računara i 5 laptopova.

Drago nam je da je ova simbolična predaja računara održana baš u Institutu za srpski jezik, istakla je Pešikan i dodala da je ovaj institut posebna naučna institucija od nacionalnog značaja jer se ovde rade istraživanja srpskog jezika koji je važan za nacionalni i kulturni identitet.

Istovremeno, ona je naglasila da se najveći broj ključnih leksikografskih poslova obavlja u ovom institutu, pri čemu je jedan od projekata i izrada Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika.

Pešikan je podsetila i na značaj i obim jednog ovakvog projekta.  Ovaj veliki poduhvat nosi i puno problema. Računari koji su danas stigli u Institut omogućiće da se neki od problema reše i da se olakša rad istraživača na ovom projektu, istakla je Pešikan.

Leave a Reply