IT

Ministarstvo prosvete će pomoći najtalentovanijim matematičarima

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović čestitao je danas učenicima Matematičke gimnazije osvajanje 12 medalja na međunarodnom takmičenju iz matematike, održanom u Moskvi od 2. do 7. novembra.

Obradović je na prijemu za osvajače medalja, kojem je prisustvovao i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović, najavio da će Ministarstvo prosvete za prvo naredno međunarodno takmičenje snositi troškove priprema, koje će biti organizovane u studentskim centrima na Avali ili Zlatiboru.

Ministar je, uz ocenu da će osvajači nagrada iz matematike postati vodeći stručnjaci u našoj zemlji, izrazio nadu da će uspeh matematičara biti povod i za druge mlade ljude da pokušaju da stvore sličan sistem vrednosti.

Matematička gimnazija dokazuje da se, kada se radi na pravi način i kada postoje volja i entuzijazam učenika i nastavnika, postižu i dobri rezultati, rekao je on.

Na takmičenju u Moskvi Teodor fon Burg osvojio je tri zlatne medalje i u pojedinačnoj konkurenciji proglašen je za apsolutnog pobednika, dok je Rade Špegar osvojio zlatnu i dve srebrne medalje.

Stevan Gajović osvojio je zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, a Filip Živanović srebrno i dva bronzana odličja.

Na ovom prestižnom takmičenju, koje tradicionalno organizuje moskovska gimnazija “Kolmogorov”, učestvovalo je 68 ekipa i 271 matematičar, i to iz Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Kazahstana i Srbije.

Obradović je talentovanim matematičarima poklonio knjigu “Srbija – drumovima, prugama, rekama”.

Leave a Reply