Događaji · E-servisi · IT

Ministarstvo za dijasporu finansijski podržalo projekat “US-Serbia IT summit”

Ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izjavio je da je povratak naših stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija u Srbiju jedan od prioriteta Ministarstva, kao i da uspostavljanje poslovnih relacija sa Amerikom predstavlja pravi put za vraćanje poverenja naše dijaspore u maticu.

U saopštenju Ministarstva za dijasporu navodi se da je Srećković na sastanku sa predstavnicima Kongresa srpskog ujedinjenja naglasio da je izuzetno važno da se potencijal naših firmi i IT stručnjaka iskoristi na pravi način i dodao da će u narednom periodu Ministarstvo biti aktivno uključeno u pronalaženje vodećih firmi iz Srbije.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva Miodrag Jakšić, direktor predstavništva Kongresa srpskog ujedinjenja u Beogradu Slavko Drašković, predsednik Kongresa u Ilinoisu Ljiljana Naprtom i potpredsednik Kongresa u Čikagu i vođa projekta “US-Serbia IT summit” Zoran Golubović.

Projekat “US-Serbia IT summit”, koji realizuje Kongres srpskog ujedinjenja, u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu i Ministarstvom za telekomunikacije i informatičko društvo, planiran je za sredinu novembra organizovanjem konferencije u Čikagu, na kojoj bi bila predstavljena srpska IT ponuda.

Na konferenciji u Čikagu učestvovaće IT firme iz Srbije, relevantni univerziteti, organizacije i naši IT eksperti koji žive u dijaspori.

Domaće firme bi učešćem na konferenciji imale mogućnost da privuku investicije iz Amerike u Srbiju kroz autsorsing i povezivanje sa IT kompanijama u Americi, pri čemu bi ovim putem Srbija postala jedna od najvećih IT sila na Balkanu.

Na sastanku je postignut dogovor o nastavku saradnje između Ministarstva i Kongresa srpskog ujedinjenja, kao i podršci ovom značajnom projektu, kojim bi se olakšao povratak mnogobrojnih stručnjaka iz informacionih tehnologija u Srbiju, dodaje se u saopštenju.

One thought on “Ministarstvo za dijasporu finansijski podržalo projekat “US-Serbia IT summit”

  1. Zlatomir Zarkov

    Lako je organizovati samite i donositi rezolucije. Sto se ne pozabave zakonima za e-trgovinu, tesko da bez toga mozemo biti sila cak i na Balkanu.

Leave a Reply