Hardware · IT · Notebook-Netbook

Moćni, a jeftini mališani

Kada vam dosadi plaža i plivanje, vrele sunačane dane na letovanju možete da provedete uz laptop…

Do skoro je važilo pravilo da što je manji računar, to je veća cena. Međutim kompanija „Asus”, sa svojim mezimčetom „Eee PC” je izvrnula ovo pravilo. Ove godine bi trebalo da se pojavi još nekoliko mini-računara. Eee PC 4G

„Asusov” prenosni računar „Eee PC 4G” ima ekran od sedam inča i memoriju od 512 MB, a težak je svega 920 grama. Kompatibilan je s operativnim sistemima „Linux” i „Windows XP”, hard disk je memorije četiri gigabajta, ima memoriju od 512 MB (DDR2). Prema rečima prodavaca, vrlo brzo je našao put do srca kupaca, a željno se iščekuju najnoviji modeli ovog proizvođača na srpskom tržištu.
Cena: 300 evra

MSI Wind
Radi se o uređaju vrlo sličnom prvom Asusovom „Eee PC-ju”, ali MSI se odlučio za ekran sa većom rezolucijom od 1.024×600 piksela. Dijagonala ekrana je 10 inča. „Wind” je baziran na Intelovom „Atom” procesoru kao i novi „Eee PC”, a ima tvrdi disk kapaciteta 80 GB. Na tržištu bi trebao da se pojavi narednih mesec dana. Dostupan je u više verzija, pa u zavisnosti od performansi i cena mu se razlikuje za 120 evra.
Cena: 250 – 370 evra

Acer Aspire One
Intelov Atom procesor došao je u pravi čas. I „Acer” se odlučio da svog konkurenta Eee PC-ja bazira na Atomu. Specifikacije su mu jako slične MSI-jevom „Windu”, pa tako u „Linux” verziji nudi 512 MB memorije i osam GB fleš memorije, uz ekran dijagonale 8,9 inča rezolucije 1.024×600 piksela. Bolje opremljena verzija s instaliranim paketom „Windows XP Home” opremljena je gigabajtom memorije, a može imati i klasični tvrdi disk kapaciteta 120 GB.
Cena: 234 – 310 evra

Dell mini
U trci malih i jeftinih prenosnika, „Dell” vremenski malo zaostaje za već spomenutim proizvođačima. Zna se da ima prenosnik u toj kategoriji, jer je Majkl Del viđen s njime, a čak ga je i pokazao novinarima, ali njegove specifikacije nisu poznate. Na osnovu onoga što su videli pripadnici sedme sile nagađaju da računar ima ekran dijagonale devet inča, tri USB priključka, VGA izlaz, čitač memorijskih kartica.
Cena: nepoznata

[izvor: 24 sata]

Leave a Reply