IT

Moguć završetak digitalizacije u Srbiji do kraja 2014.

Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015., izjavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar je agenciji Beta kazao da očekuje da će u prvoj polovini ove godine biti doneta dva zakona koja su u nadležnosti Ministarstva kulture, a već su u javnoj raspravi, što će stvoriti pravni osnov za ubrzanje digitalizacije.

Ljajić je napomenuo da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o obezbeđenju povoljnog kredita da bi se proces digitalizacije signala u Srbiji završio.

lg-uhd-tv

“Dobro je što je, umesto predviđenih oko 70 miliona evra za proces digitalizacije, sada to spalo na 35 miliona evra. Trudimo se da i to dalje smanjimo i verujemo da sa još manje sredstava možemo da završimo taj proces”, kazao je on.

Po njegovim rečima, koristi za građane od digitalizacije TV-signala su bolji kvalitet slike i zvuka, i dobijanje servisnih usluga koje će pružati operateri, dok će država kroz “digitalnu dividendu” moći da dođe do znatnih finansijskih sredstava.

Ljajić je rekao da je proces digitalizacije signala u Srbiji bio ozbiljno ugrožen kako nije bilo slobodnih frekvencija, ali je on “deblokiran” time što je kanal TV-Avala ustupljen za završetak tog posla.

“Sigurno bi taj proces išao znatno teže i pitanje je da li bismo čak i rokove ispunili, da nije došlo do oslobađanja te TV frekvencije. Sada smo povećali inicijalnu mrežu i digitalnim signalom kroz tu mrežu je pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije”, kazao je on.

One thought on “Moguć završetak digitalizacije u Srbiji do kraja 2014.

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pocetak ovog teksta glasi: “Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.”

    Da li je drugi, novi rok realan s obzirom na donosenje novih medijskih zakona i izmena i dopuna Zakona o elektronskim komunikacijama, na neophodni vremenski period konsolidacije novih audo-vizuelnih medijskih organizacija i JP “Emisiona tehnika i veze”, kao i obezbeđenje povoljnog kredita od Evropske banke da bi se digitalizacija terestricke TV radio-difuzne mreze u DVB-T2 sistemu u Srbiji konacno završila?

    P. S. – Kako ce se ostvariti integracija i/ili interoperabilnost digitalne TV radio-difuzne mreze po DVB-T2 sistemu i bezicne sirokopojasne komunikacione mreze (“Internet”) po IPTV sistemu, ako se te dve vrste mreza istovremeno zavrse?

Leave a Reply