siemens
IT

Monografija “125 godina Simensa u Srbiji”

Kompanija Simens organizovala je danas, u Medija centru u Beogradu, skup na temu „Kako globalne kompanije mogu da budu ujedno i srpske“, u okviru kojeg je predstavljena i monografija „Korak ispred vremena – 125 godina Simensa u Srbiji“.

 

Simens je kompanija koja je u prethodnih 125 godina bila pokretač brojnih projekata u Srbiji, koji su uticali na razvoj i dostignuća celokupne srpske privrede.

siemens

„Ponosni smo što u Srbiji poslujemo 125 godina. Volovska kola kojima su upravljali srpski seljaci imala su Simensovu opremu, u rezidenciji kralja Petra I koristio se Simensov telefon, a danas, u našoj fabrici u Subotici proizvode se generatori za vetrenjače za ceo svet. Svaku četvrtu vetrenjaču koju vidite bilo gde u Evropi, pokreće generator koji je napravljen u Simensovoj fabrici u Subotici. Motiv za razvijanje naše kompanije u Srbiji je da pored rezultata, zaposlimo veći broj ljudi“, rekao je Ivan Knežević, zamenik generalnog direktora Siemens d.o.o. Beograd.

 

Tome u prilog govori i monografija „Korak ispred vremena – 125 godina Simensa u Srbiji“ koju je kompanja Siemens izradila u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju iz Beograda

Autori monografije, prof. dr Predrag J. Marković, prof. dr Čedomir Antić i dr Danilo Šarenac su istakli značaj Simensa u privrednom i industrijskom razvoju Srbije od 19. veka do danas, svedočeći o Siemensovim inovacijama koje su poboljšale kvalitet života u Srbiji.

 

„Rad na monografiji predstavljao je zadovoljstvo za mene, jer je učinak i značaj Simensa u Srbiji zaista ogroman. Istorija Simensa u Srbiji predstavlja značajan deo istorije srpskog privrednog razvoja. Verovatno da ne postoji kompanija koja je na tako snažan način kao Siemens uticala na industrijski i privredni razvoj Srbije“, istakao je prof. dr Predrag J. Marković sa Instituta za savremenu istoriju.

 

U monografiji su prikazani detalji o prvoj javnoj termoelektrani na Dorćolu, prvoj hidrocentrali u Užicu, Vučju, Gamzigradu i Ivanjici, prvoj automatskoj telefonskoj centrali sa 1.000 brojeva u Novom Sadu, električnim tramvajima iz 1923. godine, kao i osvetljenju Narodnog pozorišta u Beogradu 1898. godine, i drugi projekti u kojima je Siemens učestvovao sa svojm inovativnim tehnologijama.

Leave a Reply