IT

Motorola želi da investira u Srbiju

Na kraju posete saveznim državama SAD Ohaju i Ilinoisu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Čikagu sa rukovodstvom američke telekomunikacione kompanije “Motorola“. “Motorola će potražiti preduzeća u koja bi investirala u Srbiji, naročito ona koja imaju razvijenu softversku tehnologiju”, izjavio je Dačić i dodao da MUP ima sporazum sa “Motorolom” o strateškom parnerstvu u kriptografskoj zaštiti komunikacija.

Sa “Motorolom” je pre nekoliko godina započet projekat modernizacije informaciono-komunikacionog sistema Ministarstva, uvodjenjem “tetra sistema” kriptografske zaštite komunikacija na celoj teritoriji Srbije, rekao je ministar. Do sada je, rekao je Dačić, realizovano oko 40 odsto tog projekta, a predstoji da se tim sistemom “pokrije” cela teritorija Srbije.

Time se omogućava da i drugi korisnici, kao što su Vojska, Elektroprivreda, Hitna pomoć, Vatrogasna služba mogu imati svoj zaštićeni sistem za prenošenje podataka. Dačić je rekao i da je danas u Čikagu razgovarao sa upravom FBI za Ilinois o saradnji u oblasti suzbijanja kriminala i terorizma, posebno saradnje relevantnih službi Beograda i Čikaga koji su gradovi-pobratimi.

Leave a Reply