cebit 2016
IT

Na CeBIT 2016 predstavljeno više od 500 konkretnih primera digitalizacije

Prema rečima Olivera Frezea (Frese), člana predsedništva kompanije Deutsche Messe, CeBIT na svoj jedinstven način digitalizaciju čini opipljivom i za IT industriju je najvažniji „highlight“ događaj godine.  Sajam preuzima ulogu vodeće svetske platforme za digitalizaciju i sve više postaje mesto povezivanja kompanija, vođenja diskusija i ugovaranja poslova. Ove godine na sajmu CeBIT 2016 je predstavljeno više od 500 konkretnih primera digitalizacije, a među posetiocima bilo je u proseku 51%  top menadžera 30% investitoraPreko 100.000 kompanija iz 100 zemalja je poslalo svoje stručnjake baš u Hanover.

cebit 2015

CeBIT je najistaknutiji događaj za svakog kome je digitalizacija od ključnog značaja. Kombinuje izlaganje i konferencije koje se održavaju u Hanoveru, predstavlja globalne korporacije, ali i mala i srednja preduzeća, startape i bezbroj drugih organizacija, a sve u cilju pronalaženja odgovora na izazove digitalne ekonomije na poljima Big data & Analystics, Cloud Applications, Mobile Solutions, Social Business, IT Security i Internet of Things.

Vodeća tema sajma „d!conomy: join-creat-succeed“ (digitalna ekonomija) menja strukturu posetilaca i ove godine CeBIT beleži  značajno veću prisutnost stručnjaka iz oblasti prodaje, marketinga, finansija, bankarstva i osiguranja, uz pratnju IT specijalista. U okviru ove teme CeBIT motiviše kompanije da ostvare prednost koje danas stvara digitalizacija. Na sajmu je prikazano preko 500 prezentacija.

Zanimljivo je pomenuti i  SCALE11 platformu za startape gde je obezbeđena podrška za prezentovanje više od 400 internacionalnih startapa o inovacijama u tehnologiji koje su danas u koraku sa inovacijama biznis modela.  Freze naglašava da su timovi u mladom sastavu pokazali strast za njihove ideje i da je ovaj prikaz inovativnih rešenja izazvao veliko interesovanje za nove biznis modele, koji su takođe bili deo CeBIT agende u okviru CeBIT Globalne Konferencije (CGC)Više od 200 predavača na ovoj konferenciji je govorilo o strategijama i vizijama svojih biznis modela. Istaknuti predavači i panelisti bili su CEO i predsednik Konica MinoltaShoei Yamana, predsednik Huawei-a Lida Yan, startap Uri Levine, Hans Vestberg, predsednik Ericsson-aPribližno 1000 blogera je prisustvovalo „Rock the Blog“ događaju, a više od 2000 diskusija i prezentacija odvijalo se u sobi za debate gde su posetioci CeBIT-a mogli da čuju više o digitalnoj budućnosti, njenim šansama i rizicima.

Najveće interesovanje posetioca ovog sajma bilo je usmereno ka najnovijim proizvodima na štandovima izlagača, a aktuelne teme bile su: Internet of Things, Cloud, analitika, bezbednost i planiranje resursa za kompanije koje prolaze kroz proces digitalne transformacije. Široko interesovanje javilo se i za humanoidne robote“ koji se koriste u edukaciji i uslužnim delatnostima, a zanimljiva diskusija vodila se na temu „biohacking“-a gde su posetioci imali mogućnost da „ubace“ mali RFID-NFC čip u ruku.

Srpke kompanije na CeBIT-u:

Srbiju su na CeBIT-u predstavile 6 kompanije koje su i ove godine zabeležile značajne kontakte i poslove: Geneko iz Beograda, HCP iz Kruševca, Galeb Grupa iz Šapca, kao i tri kompanije iz Novog Sada: FSD, DunavNET i startap ARS Embedded Systems.

Leave a Reply