IT

Nacionalna širokopojasna mreža (NBN) u Srbiji

U okviru TELFOR-a 24.11.2011. u 11.00, u Japanskom salonu u Centru Sava održaće se OKRUGLI STO U ORGANIZACIJI REPUBLIČKE AGENCIJE ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE – NACIONALNA ŠIROKOPOJASNA MREŽA (NBN) U SRBIJI

Ostvarivanje cilja iskazanog u Deklaraciji UN od 2010 godine, koji se odnosi na obezbeđivanje opšteg napretka društva, pre svega razvoja privrede i poslovanja, a zatim i podizanje društvenog standarda, zahteva da se ovaj razvoj zasniva na širokopojasnim komunikacijama.

To podrazumeva postojanje nacionalne širokopojasne mreže (NBN), koja će korisniku obezbediti širokopojasni pristup ogromnom broju elektronskih servisa i usluga, svuda i u svakom trenutku (pa i u pokretu). Posebno su važni servisi koji se odnose na mogućnost daljinskog poslovanja, upravljanja, bankarstva, obrazovanja i pružanja medicinskih i drugih usluga putem Interneta.

Na okruglom stolu će biti razmatrane sledeće teme:

  • trenutno stanje i planovi za dalji razvoj NBN u zemljama EU, zemljama u okruženju i u Srbiji,
  • prikaz udela države u vlasništvu nad telekomunikacionom infrastrukturom, u zemljama u okruženju i kod nas,
  • pitanje da li je potrebno da deo te infrastrukture ostane u državnom vlasništvu, kao i pitanje integracije državne infrastrukture sa mrežama ostalih operatora i neophodnih ulaganja u nove kapacitete, kako bi se obezbedilo funkcionisanje NBN. Treba definisati način koordinisanja i upravljanja radom ove mreže? Da li su jasni i održivi principi regulacije i kontrole za to dovoljni?
  • neophodnost razvijanja velikog broja novih servisa, kako u oblasti industrijskog upravljanja, poslovanja, bankarstva, državne uprave, tako i servisa za razne usluge u domaćinstvima, kao i mnogih drugih sadržaja. Kako i ko može da obezbedi finansiranje, a ko njihovu izradu i razvoj?
  • neophodni potezi i zadaci koji će obezbediti izgradnju i razvoj NBN u Srbiji?

Leave a Reply