IT

Nagodba kompanija Adobe, Apple, Google i Intel u vezi prelaska zaposlenih iz jedne kompanije u drugu

Četiri velike tehnološke kompanije, Adobe, Apple, Google i Intel, pristale su da se nagode van suda samo nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da im počne suđenje za udruživanje u kartel.

Naime, još 2011. godine protiv ovih kompanija je podneta tužba da su međusobnim dogovorima o zabrani zapošljavanja tuđih radnika i smanjivanju njihovih plata značajno oštetili svoje zaposlene. U slučaju da je došlo do suđenja, zaposleni koji su podneli tužbu mogli su da dobiju između 3 i 9 milijardi USD na ime odštete. 

Adobe Apple Google i Intel

Dokumenti koji potkrjepljuju ovakve optužbe već duže vreme izlaze u javnost, i pokazuju da je politika zabrane zapošljavanja talentovanih radnika konkurentskih kompanija zaista u praksi i delovala. Kako bi sprečili dalju štetu, u ovim su kompanijama ipak odlučili da izbegnu suđenje i isplate tužiteljima 324 miliona američkih dolara u sklopu ove nagodbe. Javnosti su priznali da su imali džentlmenske dogovore o nezapošljavanju, ali da nisu namerno snižavali plate inženjerima. Izvor: bug.hr 

Leave a Reply