IT

Nagradni konkurs za studentkinje tehničkih fakulteta – Konkurs za Naj ICT devojke

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-u Digitalna agenda raspisuje nagradni konkurs za studentkinje tehničkih fakulteta na temu: Šta možeš u Srbiji 2020. zahvaljujući širokopojasnom pristupu Internetu?

Snimite video u trajanju od 40 sekundi do jednog minuta koji će prikazati situaciju pre i posle uvođenja širokopojasnog pristupa Internetu u svakom domaćinstvu u Srbiji. Predstavite kako se to odražava na pojedince, razvoj društva i/ili privrede u Srbiji. Pustite mašti na volju.

Širokopojasni Internet podrazumeva veliku i simetričnu propusnu moć prema Internetu. Dakle, download i upload su jednaki. Sada je upload 3-4 puta manji od download-a – kroz ADSL ili kablovski pristup Internetu.

Digitalna agenda Evropske Unije propisuje da svaki stanovnik Evrope do 2020. godine treba da ima pristup Internetu minimalne brzine od 30Mb/s, a da je barem polovina domaćinstava pretplaćena na brzine od najmanje 100Mb/s.

Razna istraživanja pokazuju da upotreba IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) ima veći efekat na privredni rast u zemljama sa malim i srednjim primanjima nego u zemljama gde su primanja visoka, kao i da širokopojasni pristup ima najveći efekat na rast u poređenju sa drugim komunikacionim tehnologijama.

Efekti IKT-a su direktno merljivi, a investicije potrebne za implementaciju mrežne IKT infrastrukture su relativno mali. Investicije u IKT infrastrukturu su od 3 do 15 puta manje od investicija potrebnih za vodovodnu, strujnu, gasnu ili kanalizacionu infrastrukuturu. Investicija u izgradnju širokopojasne infrastrukture u čitavoj Srbiji je približno ista kao investicija za izgradnju 100km autoputa.

Prosečan porast broadband penetracije za 10% utiče na porast ekonomije (bruto domaćeg proizvoda, BDP) za 1.3%.

Benefiti upotrebe IKT-a, i naročito širokopojasnog pristupa internetu, se pružaju i na društvene ciljeve kao što je socijalna inkluzija i održanje životne sredine.

Svoj video odgovor na zadatu temu:

  1. upload-ujte na sajt www.sendspace.com,
  2. u „Description“ polju ukucajte „BB internet u Srbiji 2020.“ kao i svoje ime i prezime
  3. po uspešno obavljenom upload- u na mail vam stiže download link za vaš video
  4. pošaljite mail sa naslovom “BB internet u Srbiji 2020.” na adresu [email protected] i u telu poruke podatke: ime i prezime, fakultet koji studirate, svoj kontakt telefon, i link za download videa sa sajta sendspace.com

 

Konkurs traje do 19. aprila.

Pobednice će biti proglašene i vredne nagrade uručene na Career Mixer Party-ju povodom proslave Dana devojčica u IKT 23. aprila 2012.

Leave a Reply