IT

Najavljena dodela nagrada IT Globus 2007 i saopšteni rezultati donatorske akcije “Probudimo IT Srbiju”

U beogradskom Medija Centru održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena dodela informatičkih nagrada IT Globus 2007 i izneti rezultati donatorske akcije “Probudimo IT Srbiju“.

Nagrade IT Globus dodeljuje časopis Mikro PC World za izuzetna ostvarenja u oblasti informatike, računarstva i telekomunikacija. Ovogodišnja svečanost dodeljivanja nagrada biće održana 4. decembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Kao i svake godine, žiri sastavljen od najpoznatijih IT novinara Srbije izabraće pobednika u dve kategorije – Najbolji IT novinar i Najveći IT promašaj (poznat i kao “crni IT Globus”), a za najveći IT doprinos u Srbiji u protekloj godini biće dodeljena nagrada Zlatni IT Globus .

U sklopu svečanosti biće uručene i donacije u računarskoj opremi i uslugama osnovnim školama u Srbiji, koje su prikupljene u akciji “Probudimo IT Srbiju”. Tu akciju su zajednički organizovali časopis Mikro PC World i Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije.

Na konferenciji za novinare prisutne su o detaljima manifestacije IT Globus 2007 upoznali direktor časopisa Aleksandar Spasić i glavni i odgovorni urednik Relja Jović. O rezultatima postignutim u donatorskoj akciji “Probudimo IT Srbiju” govorile su direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić i koordinatorka projekta Sonja Stojanović. Učešće u dobrotvornoj akciji su zasada uzele kompanije Bitsyu.net, CT Computers, Lexmark, Microsoft, Fujitsu Siemens Computers, ERC Commerce, Logitech i Mikro knjiga.

Roba i usluge prikupljeni tokom akcije namenjeni su školama, talentovanim pojedincima i drugim grupama za koje se procenjuje da će imati koristi od njih. Predstavnice Narodne kancelarije su navele da je trenutno stanje u školama u Srbiji veoma loše. Prosečna starost školske opreme u školama na jugu Srbije je 42 godine, a samo tri procenta đaka ima mogućnost rada na novijim računarima. Uz to, u samo 30 procenata škola u tom regionu postoji mogućnost uvođenja Interneta, budući da u ostalim školama ne postoji ni priključak za fiksnu telefoniju.

Leave a Reply