E-servisi · IT

Najavljena izrada liste naučno-tehnoloških prioriteta u 2009.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će to ministarstvo u saradnji sa naučnom i stručnom javnošću započeti rad na pravljenju liste naučno-tehnoloških prioriteta u 2009. godini.

Đelić je u izjavi za agenciju Tanjug precizirao da će nakon utvrđivanja liste, na jesen naredne godine, prvi put biti raspisan konkurs za naučne projekte po prioritetu.

On je naveo i da će na sutrašnjem skupu sa predstavnicima naučne javnosti Savet za nauku i tehnologiju predstaviti Strategiju naučnog razvoja, koja će biti okvir za pripremu liste prioriteta.

Kad je reč o planovima za narednu godinu, potpredsednik Vlade naveo je da će veća pažnja biti posvećena izgradnji naučne infrastrukture, ali i poboljšanju uslova rada i standarda naučnika.

Započeti su i pregovori sa Evropskom investicionom bankom o značajnom kreditnom aranžmanu za izgradnju naučne infrastrukture, a planiramo i da završimo stanove za naučnike na Novom Beogradu, istakao je Đelić.

On je naveo da Srbija, izdvajanjem približno 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda, u tu oblast ulaže dva do tri puta manje od susednih zemalja, a pet do sedam puta manje od drugih evropskih zemalja.

Đelić je podsetio na to da je učinjen značajan napor u poboljšanju materijalnog položaja naučnika i zaposlenih u tim institucijama.

Potpredsednik Vlade ukazao je na to da Srbija danas ima približno 8.000 naučnika, a po evropskim merilima treba da ima dva puta više, i dodao da će se u saradnji sa Ministarstvom prosvete krenuti u usmeravanje mladih ka fakultetima i strukama koje su potrebne državi.

On je najavio da će tim povodom sutra biti održan skup pod nazivom „Nauka i tehnologija: Prioriteti, planovi i mogućnosti u 2009. godini“, na kojem će učestvovati čelnici naučno-istraživačkih organizacija, rektori i dekani Univerziteta, direktori javnih i privrednih preduzeća koja se bave tehnologijom i predstavnici regulatornih agencija.

Leave a Reply