IT

Najbolji evropski ETF-ovci u poseti EPS-u

Studenti elektrotehnike iz regiona i Evrope upoznali se sa proizvodnjom električne energije u Srbiji

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ bilo je danas domaćin grupi od 30 najboljih studenata elektrotehnike iz regiona i Evrope. Studenti prestižnih evropskih univerziteta gosti su skupa pod sloganom „Beograd – Stanje uma 2“ u organizaciji beogradskog komiteta Udruženja studenata elektrotehnike Evrope. Mladi ETF-ovci imali su priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje električne energije u Srbiji i obišli su Rudarski basen „Kolubara“ i Termoelektranu „Nikola Tesla“.

etf eps
Predstavnici RB „Kolubara“ upoznali su studente sa istorijom razvoja rudarstva u Srbiji, kao i tehnologijom proizvodnje i transporta uglja. Studenti su sa dve lokacije videli najveći površinski kop uglja u Srbiji, koji daje polovinu ukupnog uglja u zemlji, od čega se 90 odsto iskoristi u PD TENT za proizvodnju električne energije. Od kopova ka Obrenovcu akademci su duž industrijskog koloseka videli kompozicije pune uglja koje idu ka termolelektrani, kao i prazne koje se vraćaju u RB „Kolubara“. Ovaj odlično organizovan transport uglja podrazumeva u proseku 55 kompozicija za 24 sata, svih 365 dana u godini.

U PD TENT studenti su odgledali korporativni film i nakon toga su obišli termoelektranu. Prilikom obilaska ispoštovane su sve mere bezbednosti i zaštite na radu, a stručno osoblje TENT-a pokazalo je evropskim studentima blokove za proizvodnju električne energije i provelo ih kroz komandu bloka 6.

EPS poštuje principe društvene odgovornosti i od svog osnivanja pomaže u edukaciji mladih kako bi se upoznali sa funkcionisanjem najvećeg privrednog sistema u Srbiji.

Leave a Reply