IT

Najbrži OCR softver za obradu dokumenata

ReadIris 12, za vrlo pristojnu cenu, nudi opcije indeksacije, odvajanja, razvrstavanja i kompresije dokumenata i tako objedinjuje nekoliko tehnologija

Ako se pitamo šta sve može jedan desktop softver sa primarnom funkcijom optičkog prepoznavanja karaktera (OCR) da objedini u najsavremenijim verzijama, onda je odličan primer za dobar prozvod koji objedinjuje puno funkcionalnosti koje su bliske sa obradom dokumenta i ocr funkcijom je ReadIris, belgijskog proizvođača Iris. Ovaj proizvod, za vrlo pristojnu cenu, nudi i opcije indeksacije, odvajanja, razvrstavanja i kompresije dokumenata, te tako objedinjuje nekoliko tehnologija, specifičnih isključivo za ponudu ove softverske kuće.

Za koga je odnosno za koju vrstu primene je takav softver? Popularno rečeno, ciljna grupa je široka i podrazumeva sve koji rade sa bilo kakvim dokumentima, od učenika/studenata do profesionalaca, koji povremeno imaju potrebu za editovanjem i konverzijom nekog skeniranog dokumenta ili dokumenta pdf formata. Licence ReadIrisa su iskreirane kroz tri grupe i to:

Home Edition ( dizajniran za kućnu upotrebu),

Pro Edition (dizajniran za profesionalne korisnike),

Corporate Edition (dizajniran za mali i srednji biznis).

Što se tiče podrške u smislu regionalnog profilisanja prozivoda, s obzirom na njegovu lingvističku notu u prepoznavanju teksta na dokumentu, proizvod je namenjen najširoj populaciji. Ozbiljno se vodi računa o svakom parčetu svetskog tržišta, pa otuda su podržani i arapski, tajlandski, ćirilični i skoro svi ostali svetski fontovi za preko 120 jezika.

Postoji mnogo argumenata zbog kojih je ovaj softver bolji od konkurentskih softvera u svojoj klasi. Obrada dokumenta u ReadIrisu je najzahvalnija zbog opcije image + text i dobre analize dokumenta u preprocesiranju, što znači da prepoznaje tekst koji je preko slike zadržava i sliku kao pozadinu (npr. memorandumi). ReadIris je najbrži OCR softver. Poslednja verzija ima opciju PDF enkripcije, digitalnog potpisivanja, generisanja XPS fajla, takođe PDF/A, prepoznavanja biznis kartica, odvajanje dokumenata, kao i opciju indeksacije… Aktuelna verzija je v.12, dakle ReadIris 12.

Nova se može očekivati u poslednjem kvartalu ove godine, a poznati noviteti će se najviše odnositi na funkcionalne komponente OCR engine−a, tj.njegovo još veće poboljšanje, a i na nove funkcionalnosti i redizajnirani korisnički interfejs. Daleko se otišlo sa mobile licencama, tako da se pojavljuje sve više uređaja sa OCR namenom, na primer: skeneri biznis kartica, mobilni telefoni, uređaji za kontrolu ličnih isprava, ručni „olovka−skeneri” za import linija teksta sa dokumenta u neku aplikaciju, itd. Koje izlazne formate ReadIris sada nudi? Svaka editovana forma dokumenta, nakon obrade se može snimiti, tj. konvertovati u bilo koji poznati format po potrebi.

Tu su Office formati fajlova, svi PDF formati, XML, … kao i u prethodnim verzijama, noviteti su: DOCX, ODT, XPS, a posebno jedan od izlanih formata je i tzv.iHQC, koji obezbeđuje visoku kompresiju dokumenta (intelligent high quality compression). Njega otvara svaki računar i ne treba nikakv poseban softver, a specifičan je samo za IRIS tehnologiju. Sigurno se pitate čemu se teži u ovoj grani IT industrije i šta svetski vendori obećavaju. Nesumnjivo je da su to: što brži i što precizniji OCR softver, potom što veća automatizacija procesa u aplikaciji, tj. izvršenje nekih ustaljenih koraka „na” samo jedan klik (opcija„smart tasks”). Potom, podrška za što više novih formata fajlova dokumenata, što više jezika, što više kastimizovanih interface−a, tj.prevoda interfejsa za veliki broj zemalja na njihovom lokalnom jeziku, viši stepen ergonomičnosti i mnogo toga još, a proizvođači uvek imaju čime da nas iznenade.

Leave a Reply