IT

Najuspešniji mladi programeri

U subotu, 24. aprila u prostorijama organizatora Računarske gimnazije Smart, proglašeni su najuspešniji učenici osnovnih škola u izradi kompjuterskih igrica na informatičkom takmičenju Smart Game Developer. Od početka tekuće godine od kada je i objavljen konkurs za primanje radova primljeno je ukupno 42 rada.

Nakon pregleda tehničke dokumentacije radova i testiranja kompjuterskih igrica, stručni žiri je odabrao 6 kandidata koji su ušli u uži izbor. Pri tom su bodovane igrice u odnosu na njihovu funkcionalnost, dizajn i složenost. Za izradu kompjuterskih igrica bilo je dozvoljeno korišćenje alata po izboru. Stručni žiri sačinjavali su Ivan Timko, Nebojša Vislavski i Jovan Sandić, IT eksperti sa višegodišnjim iskustvom u programiranju kao i u oceni radova kao članovi žirija na državnim takmičenjima iz Informatike.

Kandidati koji su ušli u uži izbor su kroz petnaestominutnu prezentaciju prikazali i odbranili svoje radove prisutnima. Takođe su pokazali svoje znanje na testu iz oblasti: istorijat računarstva, osnovni pojmovi o računaru, vrste računara i perifernih uređaja, primena računara, organizovanje podataka, osnovni pojmovi, korišćenje računara, razvoj i uloga operativnih sistema, pojam algoritma i programa, osnovne programskih aplikacija u nekom od programskih jezika, osnovni pojmovi Windows okruženja, osnovni pojmovi obrade teksta, programski paketi Windows okruženja, Internet i drugo.

Prvo mesto je osvojio učenik 7. Razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Negotina, David Davidović za 3D igru Maze Breakthrough.David je svojim znanjem i prezentacijom dao odličan motiv za sve učesnike ovog takmičenja i zaslužno odneo za Negotin laptop računar koji je bio nagrada za prvo mesto.

Drugo mesto i mobilni telefon je osvojio Božidar Đorđević, učenik 8. razreda OŠ “Momčilo Živojinović” iz Mladenovca sa igromSoccerMan.

Treće mesto je osvojio Strahinja Ilijin, učenik 5. razreda OŠ “Petefi Šandor”, Novi Sad sa igrom Smart Boy. Strahinja koji je sve karaktere svoje igrice crtao sam, dobio je eksterni hard disk za nagradu.

Računarska gimnazija Smart je pripremila vredan nagradni fond i za sve ostale učesnike ovog finala: 4. Mesto – Aleksandar Pop Arsov, 8. razred OŠ “Dositej Obradović”, Zrenjanin sa igrom EKOMAN – komplet zvučnika; 5. Mesto – Marko Antić, 8. razred OŠ “22. Avgust”, Bukovac sa igrom Scrapped 2010 – web kamera i 6. Mesto – Konstantin Jokić, 8. razred OŠ “Dositej Obradović”, Zrenjanin sa igrom Pretvarač Mera – Flash memory stick 4GB.

Posebna nagrada je uručena profesoru Informatike Goranu Mihajlovu iz OŠ “Dositej Obradović”, Zrenjanin za najveći doprinos u podsticanju potencijala učenika.

Leave a Reply