IT · Software

Najuspešniji treći kvartal za S&T do sada

S&T, vodeća IT kompanija čiji je fokus na (konsultantskim) IT uslugama i rešenjima, sa ukupnim ostvarenim prihodom od prodaje od 122.9 miliona evra tokom trećeg kvartala, ove godine ostvarila je najbolje rezultate u tom periodu od početka svog poslovanja. Prihod od 39.4 miliona evra u trećem kvartalu, samo od prodaje poslovnih rešenja i konsultantskih usluga, bio je dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine. Profit od 2.4 miliona evra, u istom periodu, bio je za 62.3% veći nego lane. Očekivanja za poslovnu 2007. ostaju nepromenjena u predviđanju prihoda od preko pola milijarde evra.S&T Serbia dala je svoj doprinos dobrim rezultatima: rast profita u prva 3 kvartala bio je nešto veći od 10%, dok profit ostvaren od prodaje poslovnih IT rešenja od skoro pola miliona evra (u tom periodu) predstavlja porast od čak 84.7% u odnosu na isti period prethodne godine, čime je ponovo ostvaren porast daleko iznad rasta našeg tržišta.

Cena S&T – ovih akcija na bečkoj berzi beleži dvocifreni rast za ova tri kvartala: od početka godine porasla je za 31.1%, i tako dostigla vrednost od 51.4 evra. Vrednost akcija ostala je stabilna i za vreme teške situacije na tržištu tokom letnjih meseci. Treba još napomenuti da je S&T AG nagrađen godišnjom nagradom „GEWINN” na bečkoj berzi kao jedna od kompanija sa najvećom trasparentnošću – omogućujući svojim deoničarima i medijima merodavne, iscrpne i precizne informacije o svojim poslovnim rezultatima.
Korporacija S&T planira da do 2010. godine udvostruči obim svog poslovanja, i da 60% od svoje ukupne prodaje ostvari u oblasti IT konsaltinga i poslovnih rešenja. Rezultati postignuti u trećem kvartalu doprinose realizaciji strateških ciljeva, o čemu svedoči činjenica da je polovina od ukupnog prihoda ostvarena prodajom poslovnih rešenja i upravljanja servisima.

„Treći kvartal je u IT industriji uglavnom nezgodan. Ipak, jasno je da je naša strategija urodila plodom. Uspešno i odlučno smo išli napred usredsređujući se na profitabilniji biznis, pomerajući težište našeg poslovanja. Firme i institucije našeg regiona polako završavaju sa izgradnjom i unapređivanjem svoje IT infrastrukture i idu u susret novim izazovima, što objašnjava preokret u prodaji od infrastrukturne opreme ka konsaltingu i poslovnim IT rešenjima, kao i procvat eksternalizacije poslovanja srednjeevropskih zemalja kod nas. Pored toga, sve više se fokusiramo na profitabilnije projekte hardverske i sistemske infrastrukture, koji zbog svoje kompleksnosti takođe zahtevaju usluge i konsalting”, izjavio je gospodin Predrag Vraneš, direktor S&T Serbia

Sve veći S&T-ov tim

Broj zaposlenih u S&T-u je porastao za 26% od početka godine do kraja septembra, uglavnom zahvaljujući preuzimanju IMG-a u aprilu ove godine. „Trka za stručnim ljudima postaje sve ozbiljnija i kod nas. Radimo uglavnom sa ljudima odavde, a zahvaljujući internacionalnim izazovima i iskustvima koje pružamo zaposlenima jedan smo od omiljenih poslodavaca. Zanimljivo je da imamo nezanemarljiv broj viokoobrazovanih ljudi koji se školovao i/ili radio neko vreme u inostranstvu i nakon toga se vratio u zemlju, i sada radi kod nas, u S&T Serbia “, primetio je gospodin Vraneš.

Nedavno je poznati rumunski poslovni časopis Kapital imenovao S&T kao najboljeg poslodavca među IT kompanijama. S druge strane, IMG/S&T je osvojio nagradu BestPersAward, koja se jednom godišnje dodeljuje kompanijama u Nemačkoj sa dobrom i modernom praksom upravljanja kadrovima.

Brojni uspešno realizovani projekti

O sve većem prisustvu S&T-a u biznisu IT konsaltinga i poslovnih rešenja svedoči nekoliko veoma uspešnih projekata realizovanih tokom proteklih meseci. S&T Serbia je, na primer, uspešno završila projekat implementacije Infor BaanERP poslovnog rešenja u najznačajnijoj kompaniji za obradu soje u jugoistočnoj Evropi – Sojaprotein. S&T Slovakia je zaključila projekat uvođenja SAP-a za vodovod Kosice čija vrednost projekta je bila €800 000. S&T Poland dobila je jedan važan projekat upravljanja servisima preuzimajući usluge koje je Xerox nudio svojim korisnicima, dok je Ukrajina postigla uspeh gradeći nekoliko modernih računskih centara.

Dosledna realizacija strategije

S&T ide odlučno napred u ostvarivanju svoje strategije. Prodajom S&T-ovog ogranka u Americi u Septembru ponovo je naglašeno S&T-ovo prisustvo u zemljama srednje i istočne Evrope, kao i u Aziji. Očekuje se da će planirana ekspanzija poslovanja u Kini i Japanu ojačati S&T-ovu poziciju u ovom delu sveta. Pored geografske, vinovnici smo i ekspanzije znanja: otvoren je čak 6. obrazovni centar u septembru – Cisco Security Competence centar u Mađarskoj, koji se bavi razvijanjem rešenja za zaštitu računarskih mreža za klijente svih S&T entiteta. Naposletku, IMG/S&T dobio je nagradu za partnerstvo sa SAP-om – „Special Expertise Partner” na polju osiguranja i SAP-a u maloprodaji. „Na sektor finansijskih usluga gledamo kao na posebno interesantan, jer imamo odlične stručnjake i dugogodišnje iskustvo u brojnim projektima u ovoj oblasti”, izjavio je gospodin Kristijan Rosner, generalni direktor S&T AG.

Prognoza za 2007

S&T očekuje porast ukupne prodaje na preko pola milijarde evra, kao i rast profita do čak 15 miliona evra. „Četvrti kvartal do sada je uvek bio najplodonosniji, a sva je prilika da će se i u 2007.-oj ispratiti ovaj trend. Mnogi klijenti žele da potroše svoje budžete do kraja godine, tako da nas čeka još niz interesantnih projekata”, najavio je Rosner.

Leave a Reply