IT

Najveća pljačka identiteta u SAD

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je podignuta optužnica protiv jedanaest osoba zbog učešća u velikoj kompjuterskoj krađi podataka kreditnih i debitnih platnih kartica oko četrdeset miliona ljudi.

Prema saopštenju ministarstva, reč je o slučaju najveće pljačke identiteta koji se ikada našao pred sudom u SAD. Među optuženima su državljani najmanje pet zemalja sveta.

Optužnica tereti osumnjičene da su provalili u kompjuterske sisteme nekoliko velikih američkih trgovinskih kompanija i instalirali programe pomoću kojih su došli do podataka o brojevima kartica, šiframa i računima korisnika.

Informacije o tome da je bezbednost identiteta korisnika kartica narušena prvi put su obelodanjene u januaru prošle godine. Američki državni tužilac Majkl Mukejsi izjavio je da je ovaj slučaj pokazao da su zahvaljujući globalnom pristupu interenetu kriminalci širom sveta danas u stanju da dođu do ličnih podataka američkih građana.

“Slučajevi poput ovog šalju jasnu poruku onima koji su u iskušenju da zloupotrebe naše kompjuterske mreže radi krađe informacija i nanošenja štete ljudima i kompanijama koji se drže zakona: ako to uradite, gonićemo vas gde god da ste na svetu i pobrinućemo se da budete uhapšeni i završite u zatvoru”, rekao je Mukejsi.

BBC-jev dopisnik iz Vašingtona prenosi da je podatke o platnim karticama četrdeset miliona korisnika pokrala međunarodna grupa kriminalaca koja je uspela da kompjuterski provali u sistem korporacije TJX.

Korporacija TJX rukovodi radom 2000 prodavnica, uključujući lance knjižara i prodavnica odeće.

Kriminalci su se služili tehnikom poznatom i pod nazivom “ratna vožnja” (wardriving) -bukvalno su kružili ulicama američkih gradova tražeći kontakt sa bežičnim kompjuterskim mrežama, da bi potom u njih provalili i instalirali programe za “njuškanje” koji bi potom skretali poverljive podatke na njihove kompjutere.

Među jedanaest optuženih koji će se pojaviti pred sudom je troje Amerikanaca, dve osobe SU iz Kine, dok je još pet iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Još uvek nije jasno koliko je novca pokradeno korisnicima čiji su identiteti otkriveni, ali se zna da su optuženi sami koristili neke od brojeva kartica, dok su jedan broj prodali drugim kriminalcima, prenosi BBC-jev dopisnik.(BBC)

Leave a Reply