IT

Najviše zarađuju proizvođači elektronskih proizvoda

Ukupna prodaja 250 najvećih kompanija za proizvodnju robe široke potrošnje iznosila je skoro 3 biliona dolara u fiskalnoj 2007. godini navodi revizorsko-konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte).

To je porast za 10,6 odsto u odnosu na prethodno finansijsko razdoblje a više od jedne trećine kompanija zabeležilo je dvocifren rast prihoda. Međutim, svaka šesta kompanija zabeležila je stagnaciju ili pad prodaje što bi mogao biti nagoveštaj trenda koji se može očekivati u ovom obračunskom razdoblju, ističe Dilojtovo istraživanje Globalna snaga industrije proizvoda široke potrošnje1.

Od deset vodećih kompanija, čak sedam je iz elektronske industrije (Samsung na prvom mestu, HP, Matsushita, Sony, Nokia, Toshiba i Dell), a ostala Top10 mesta zauzimaju proizvođači hrane i pića (Nestle, Altria) i proizvoda za ličnu higijenu (Procter&Gamble). U ovoj su grupi najveći porast prodaje u prošloj fiskalnoj godini ostvarili Nokia (24,2 odsto) i Samsung (15,3 odsto), dok je najveći pad prodaje zabeležila američka Altria (-27,2 odsto).

Na  Dilojtovoj listi pozicioniralo se 250 kompanija iz 36 zemalja sveta a i ove godine najbrojnije su kompanije sa bazom u SAD (85 kompanija). Njihov rast prihoda iznosi 3,8 odsto što čini  SAD regionom sa najmanjim rastom na listi. Evropske kompanije beleže rast prodaje od 7,9 odsto, a na listi dominiraju kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Kao i prethodne godine, Dilojtova analiza pokazuje da najveću stopu rasta prodaje, od čak 24,1 posto, imaju kompanije za proizvodnju igračaka, računarskih igara i ostalih proizvoda namenjenih slobodnom vremenu. Iako najbrojnije na listi, kompanije za proizvodnju hrane, pića i duvanskih proizvoda beleže prosečan rast prodaje od 6,3 odsto, što je niže od opšteg proseka.

„Visoke cene energenata uticale su kako na ponudu tako i tražnju robe široke potrošnje. Zbog porasta cena prevoza i radne snage u Kini, koje dugoročno možemo očekivati, mnogi proizvođači robe široke potrošnje će se odlučiti na uvođenje raznolikih lanaca snadbevanja i premeštanje proizvodnje na lokacije bliže krajnjim korisnicima”, napominje Jelena Galić, direktor u Sektoru za poslovno savetovanje u Dilojtu.

Leave a Reply