kaspersky
IT

Napadi na IT infrastrukturu brinu 45 odsto kompanija

Prema istraživanju kompanije IDC iz decembra 2012. godine pod nazivom Bezbednosni proizvodi širom sveta, skoro polovina ispitanih kompanija tvrdi da ozbiljnu pretnju njihovoj IT infrastrukturi predstavljaju napadi koji su sve složeniji. U svetu sajber-kriminala sve je češće korišćenje zlonamernih softvera specijalno napravljenih za napade na poslovni svet i imunih na postojeće mehanizme za detektovanje, što otkrivanje i odbijanje napada čini mnogo težim. Prema navodima analitičara, posledica toga su mnogo stroži zahtevi kompanija kada su u pitanju bezbednosna rešenja za njihove korporacije.

„Pojava složenih i komplikovanih napada povećava potrebu za naprednim antivirusnim ponudama koje podržavaju višestruke tačake napada (veb, mreže, uređaj, itd) korišćene za infiltriranje parametara za praćenje i minimiziranje sredstava za suprotstavljanje ovim napadima i zaštitu uređaja i podataka“, rekao je Kevin Bejli, direktor istraživanja kompanije IDC.

Prošle godine je u različitim delovima sveta zabeležen niz incidenata koji su narušili bezbednost mnogih poslovnih mreža sa nedovoljno jakim bezbednosnim softverom.

kaspersky

Sajber kriminalci ulažu velike napore u nabavku i/ili razvijanje zlonamernih programa sposobnih da zaobiđu i najnovija bezbednosna rešenja, u nadi da će ostvariti velike dobitke od prodaje ukradenih poverljiivih podataka (intelektualne svojine korporacije, bitnih poslovnih podataka itd). Kao odgovor na ovaj problem, kompanija Kaspersky Lab posvećeno ulaže u razvoj heurističke i proaktivne tehnologije koja nudi rešenja sposobna da detektuju čak do sada nepoznate zlonamerne programe.

Proaktivna tehnologija zaštite kompanije Kaspersky Lab

Među svim pretnjama koje su proizvodi kompanije Kaspersky Lab detektovali tokom 2012. godine, 87 odsto je otkriveno pomoću heurističke tehnologije ugrađene u veliki broj proizvoda, obuhvatajući Kaspersky Endpoint Security for Business. Kakav god metod imali u pokušaju da prodru u mrežu korporacije, sajber-kriminalci će morati da se suoče sa ovom tehnologijom.

Ako, recimo, napadači znaju da je u poslovnim računarima neažurirani softver koji je podložan napadima, oni mogu da iskoriste priliku da tajno zaraze računare.

Sajberkriminalci obično koriste slabosti koje postoje u najpopularnijim softverima, kao što su Adobe Flash, Adobe Reader, Java, zatim veb pretraživačima ili komponentama operativnog sistema. Budući da su ovakvi programi pouzdani i da ih zaposleni često koriste, napadači se nadaju da će bezbednosno rešenje „prevideti“ problem u često korišćenom programu, i tako dozvoliti zlonamernoj aplikaciji da se neprimetno provuče. Iz tog razloga, proizvodi kompanije Kaspersky Lab podrazumevaju softverski modul System Watcher koji redovno analizira kod ne bi li uočio sumnjive promene, čak i kod proverenih aplikacija. Pored toga, specijalna tehnologija Automatic Exploit Prevention, kao deo modula System Watcher, može da detektuje i blokira tipične napade.

Sajberkriminalci često pokušavaju da inficiraju računare u ciljanoj mreži korporacije uz pomoć takozvanih „rootkit“ i „bootkit“ zlonamernih softvera. Ove veoma opasne zlonamerne vrste modifikuju sektor za podizanje sistema na hard disku ciljanog računara tako da se pokreću pre operativnog sistema ili instaliranog bezbednosnog softvera. Anti-rootkit tehnologija obuhvaćena rešenjem Kaspersky Endpoint Security for Business i nekoliko drugih proizvoda presreće i analizira sve slučajeve pristupanja sektoru za podizanje sistema na hard disku, proverava njihovu verodostojnost i sprečava moguće infekcije. Štaviše, čak i u slučaju da je rootkit nekako uspeo da izmeni zapis za podizanje sistema, Kasperski Lab tehnologija će ga otkriti i preduzeti mere za saniranje infekcije.

Višestruki izbor vektora

Budući da je trend donošenja sopstvenih uređaja na posao u porastu, poslodavci sve više dozvoljavaju korišćenje ličnih mobilnih uređaja za posao što sajberkriminalu omogućava lakše upade u mrežu korporacije. Široki spektar mobilnih uređaja i operativnih sistema donosi veliki izbor vektora za napad. Na primer, kada se jednom izvršu napad na nedovoljno zaštićene mobilne uređaje koji su spojeni sa korporacijskom mrežom, sajberkriminalne radnje su moguće iako su drugi segmenti mreže dobro zaštićeni. Tehnologija za obezbeđenje i upravljanje poslovnim mobilnim uređajima koja je zastupljena u proizvodu Kaspersky Endpoint Security for Business, pruža snažan odgovor na sve brojnije i složenije napade virusa koji se razvijaju u sredinama gde zaposleni donose lične uređaje na posao.

Konkretno, proizvod Kaspersky Security for Mobile, pored toga što skenira mobilne uređaje radi pronalaženja zlonamernih programa, može da primeni razne restriktivne mere na instalirane aplikacije, može da identifikuje koji su uređaji zaraženi kao i da sa udaljenosti obriše poslovne podatke iz uređaja ako postoji rizik da im je neko neovlašćen pristupio.

Ukratko, tehnologija kompanije Kaspersky Lab štiti svaku slabu tačku mobilnih uređaja čime sprečava pokušaje napada i na poslovnu mrežu. Svojom duboko integrisanom bezbednosnom tehnologijom namenjenom različitim vrstama uređaja, Kaspersky pruža bezbednost od kombinovanih napada, onih koji se događaju kada sajberkriminalci pokušaju da prodru u kompanijske IT infrastrukture kombinovanjem slabosti softvera i nedovoljne bezbednosti mobilnih uređaja.

Leave a Reply