Stefan Lazarević
IT

Napredak Srbije u procesu digitalizacije

Proces digitalizacije u Srbiji postavljen je na zdrave noge i mogao bi biti završen do 17. juna 2015. godine, što je preuzeta međunarodna obaveza, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Plan mreže za digitalno emitovanje je završen, završavaju se građevinski i ostali projekti koji su nedostajali, a pri kraju smo i konačnog proračuna koliko novca će trebati za okončanje tog procesa, kazao je Lazarević na seminaru posvećenom toj temi.

Dobra vest je da će ta sredstva biti za 50 odsto manja u odnosu na to kolike su bile procene na početku mandata ove vlade, naveo je Lazarević. On je međutim, ukazao da i dalje nedostaju slobodne frekvencije, i da bi njihovo oslobođanje značajno pomoglo da se proces prelaska sa analogno na digitalno emitovanje televizijskih programa brže i lakše završi.

Stefan Lazarević

Stefan Lazarević

Takođe, neophodno je u potpunosti urediti našu zakonsku regulativu, pri čemu je ključni korak usvajanje Zakona o elektronskim medijima koji je u nadležnosti Ministarstva kulture, istakao je Lazarević na skupu “Izazovi i mogućnosti emitera u procesu digitalizacije” u organizaciji Republičke radiodifuzne agencije.

On je istakao da je sve što je do sada urađeno u toj oblasti, a što je pozitivno, urađeno pre svega zahvaljujući pomoći EU. Lazarević je ukazao da se trenutno razmatraju i sve mogućnosti pomoći za određene socijalne kategorije stanovništva kako bi one mogle nesmetano da nastave da prate televizijski program kada se on bude emitovao u digitalnom formatu.

Kako je naveo, i zemlje koje su imale pet odsto stanovništva koje je pratilo analogni televizijski program su ulagale u proces digitalizacije, a kod nas je odnos “kablovaca” i “analognih” 50 odsto prema 50 odsto.

Rukovodilac sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji Jolanda San Hoze naglasila je da Srbija mora da preduzme odlučne korake u digitalizaciji i poručila da Srbija ne sme ostati “crna analogna rupa u digitalnoj Evropi”.

Ona je ukazala da su ostale zemlje regiona u tom pogledu puno više napredovale od Srbije, pa su tako Hrvatska i Slovenija već prešle na digitalnu televiziju, a Mađarska je najavila da će to učiniti ove godine.

Hoze je istakla da EU u potpunosti podržava proces digitalizacije u Srbiji od 2010. godine i do sada joj je pružila finansijsku pomoć od ukupno 10,5 miliona evra za kupovinu opreme i konsultantske usluge.

Ona je kazala da što pre treba naći rešenje, jer se oprema kupljena sredstvima EU ne koristi zbog kašnjenja procesa.

2 thoughts on “Napredak Srbije u procesu digitalizacije

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ovaj tekst je neadekvatna zamena za izvestaj RRA sa “Seminara – Izazovi i mogućnosti emitera u procesu digitalizacije”, prema najavljenom dnevnom redu:

  – proces digitalizacije u Srbiji i zemljama u okruzenju i predstavljanje projekta SEE Digi.TV; tehnicko-ekonomski aspekti digitalizacije;

  – regulatorni aspekti digitalizacije;

  – medijska kampanja i strategija komunikacije u procesu digitalizacije.

  Ovaj tekst takodje ne sadzi ni jednu rec o koriscenju frekvencija bivse “TV Avale” za prosirenje Inicijalne mreze?!

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Kako se moze dati izjava da je proces digitalizacije u Srbiji postavljen je na zdrave noge, ako je Vlada do sada donela Strategiju za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (2009) i dve Odluke o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (2012. i 2013), a da ovaj prelazak jos nije ostvaren.

Leave a Reply