Internet · IT

NASA haker ipak isporučen Americi

Posledice hakovanja nisu uopšte naivne, upozorava kompanija za IT sigurnost i kontrolu. Evropski Sud za ljudska prava je juče doneo odluku da mladog hakera, Gary McKinnon-a, izruči Americi kako bi se tamo sprovelo suđenje za krivični upad i oštećenje kompjutera američke vlade.

Takozvani ‘NASA haker’ iz severnog Londona, će biti izručen Američkom sudu koji će početi sa suđenjem za dve nedelje. Današnja presuda Evropskog Suda je donešena nakon šest i po godina nakon hapšenja McKinnon-a.

McKinnon je optužen da je hakovao kompjutere koji su pripadali Američkoj Vojsci, US Mornarici, US Vazduhoplovstvu, Odeljenju za odbranu i NASA-i. Priznao je da je upao u njihove mreže samo da bi otkrio poverljive informacije o anti-gravitacionom propulzivnom sistemu i vanzemaljskoj tehnologiji, za koju je verovao da vlada skriva od javnosti.

On je vodio visoko profilisanu kampanju izbegavanja izručivanja, koju su podržali mnogi kompjuterski hakeri pa čak i obični ljudi tokom njegovog suđenja. Ali ipak je ova odluka Suda donešena nakon mnogo godina uloženih žalbi.

Poruka je prilično jasna, ističu iz Sophos-a. Hakerisanje se ne isplati i tretira se kao ozbiljan krivični prekršaj.

Leave a Reply