IT

NASA i Cisco “Planetarnom kožom” štite Zemlju

Saradnja obuhvata razvoj online platforme za saradnju koja će služiti za prikupljanje i analizu podataka iz satelitskih, vazdušnih, morskih i kopnenih senzora širom sveta

Agencija NASA i Cisco Inc. objavili su partnerstvo u razvoju online umrežene globalne platforme za praćenje uslova u okolini nazvane “Planetarna koža” (“Planetary Skin”), namenjene snimanju, prikupljanju, analizi i izveštavanju o prikupljenim podacima širom sveta.

Prema uslovima sporazuma, NASA i Cisco zajednički će raditi na razvoju “Planetarne kože” kao online platforme za saradnju koja će služiti za prikupljanje i analizu podataka iz satelitskih, vazdušnih, morskih i kopnenih senzora širom sveta. Ti podaci biće dostupni široj javnosti, vladama i poslovnom sektoru radi merenja, izveštavanja i utvrđivanja stanja u okolini u gotovo stvarnom vremenu sa ciljem otkrivanja globalnih klimatskih promena i prilagođavanja tim promenama.

NASA kontinuirano sprovodi posmatranja naše planete uz pomoć niza svemirskih letelica, vazdušnih i kopnenih uređaja radi praćenja stanja i dobrobiti Zemlje. Ulaganja te agencije u posmatranje Zemlje i istraživanja o klimatskim promenama veća su od ulaganja svih država sveta zajedno.

Cisco će projektu doprineti iskustvom i stručnim znanjem na području mrežnih tehnologija i naprednih inovacija. Ciscova grupacija za internet poslovna rešenja (Internet Business Solutions Group) poseduje jedinstvenu kombinaciju poslovnih sposobnosti i razumevanja politika upravljanja te naučnih i ekonomskih pitanja. Ciscovi stručnjaci sprovodiće složene analize i modeliranje podataka te će sa partnerima podeliti svoja opsežna znanja o IP arhitekturama sledeće generacije da bi utvrdili kako najbolje izraditi prototip, replicirati i milionima ljudi omogućiti korišćenje “Planetarne kože”.

Cisco u okviru projekta “Planetarne kože” sarađuje i sa Ujedinjenim nacijama, razvojnim bankama, kompanijama, međunarodnim vladinim agencijama, univerzitetima, stručnjacima, nevladinim agencijama i fondacijama. Učesnici u projektu “Planetarne kože” udružiće svoje veštine, sredstva i tehnologije sa ciljem razvijanja podrške procesu donošenja odluka radi doprinosa efikasnom upravljanju prirodnim resursima poput biomase, vode, tla i energije; upravljanju rizicima vezanim za klimatske promene, te novim, ekološkim tržištima uglja, vode i biološke raznovrsnosti.

Leave a Reply