IT

Nastavak pada hrvatskog IT tržišta u 2011. treću godinu zaredom

Potrošnja produkata i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. zaostaje za 2,7 posto naspram rezultata od prošle godine; na 1,03 milijardu USD. U 2012. godini, nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2,3 posto, odnosno obiam IT potrošnje od 1,05 milijardi USD.

Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics (prethodna prognoza objavljena je u aprilu ove godine). Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim finansijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromesečja, carinskim podacima te kontaktima sa vodećim činiocima hrvatske IT scene.

“Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog ekonomskog rasta u zemlji i pogoršanja ekonomske okoline u okruženju te nedavni parlamentarni izbori dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dole, a za 2012. značajno umanjena”, ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics-a.

“Ali, pri tome treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih za sposobnost servisiranja spoljnog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao”.

Prema prognozi, u 2011. svi činioci hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabelježili su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema, te usluge vezane za projektovanje i integraciju cloud rešenja. Potrošnja na hardver i dalje zauzima oko polovine vrednosti ukupnog IT tržišta, a slede ga isporuke IT usluga i softvera.

Leave a Reply