IT

Nastavak podrške stipendistima PEXIM fondacije

Stipendisti PEXIM fondacije i alumnisti Uverziteta Kembridž, uz podršku Britansko-srpske privredne komore (BSCC), organizuju treću godišnju PEXIM-BSCC večeru koja će se održati 8. maja na Triniti koledžu, u Kembridžu. Cilj godišnje večere koju od 2012. godine organizuje PEXIM fondacija u saradnji sa BSCC je da promoviše studente iz Srbije na Kembridžu i poveže ih sa potencijalnim poslodavcima kako bi podstakli njihov povratak u zemlju nakon završetka studija.

Na večeri će biti najavljeno i partnerstvo između PEXIM fondacije i američkog investitora Continental Wind Partners (CWP) koji će uložiti oko 14,000 evra godišnje za dodatne stipendije za studente kojima je ponuđeno mesto na Kembridžu. Kao rezultat ovog partnerstva stvoriće se program CWP PEXIM Kembridž stipendija za dva studenta godišnje koji će imati priliku da na Kembridžu završe postdiplomske studije u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, inženjerstva, finansija i prava. CWP je prisutan u Srbiji od 2009.g. gde razvija vetropark kapaciteta 144 MW u opštini Kovin, ukupne investicije 280 miliona evra.

PEXIM

 

Tokom 2012.g. CWP je preselio svoju centralu iz Londona u Beograd odakle sada vodi sve evropske projekte. CWP vidi saradnju sa PEXIM fondacijom kao način podrške Srbiji kako bi se što efikasnije nastavile evropske integracije i ekonomski razvoj. Značajan broj uvaženih gostiju iz Srbije i Velike Britanije je najavio učešće: Ser Pol Džadž, osnivač Džadž poslovne škole na Kembridžu i predsednik BSCC; Mihail Petreski, osnivač PEXIM fondacije i član Nadzornog odbora kompanije Asseco; Ognjen Pribićević, Ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji; Denis Kif, budući Ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji; Mark Krendal, predsednik kompanije Continental Wind Partners (CWP) i brojni drugi predstavnici vodećih kompanija iz Srbije i Velike Britanije, kao i predstavnici Univerziteta Kembridž. Očekuje se i prisustvo preko 30 studenata iz Srbije i Makedonije koji trenutno studiraju na Uverzitetu Kembridž.

Sledećeg dana, 9. maja, biće održano predavanje o britansko-srpskom prijateljstvu koje organizuju stipendisti PEXIM fondacije, alumnisti Kembridža, LSE i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI). Okrugli sto na temu «Ujedinjeno kraljevstvo i saveznici, sto godina nakon Prvog svetskog rata: liderstvo kroz mir» okupiće renomirane predavače: profesora istorije sa Kembridža Dominika Livena; specijalistu BBC-a i Britanskog saveta, Virdžiniju Kromptons; Federalnog savetnika u Francuskoj federaciji za UNESCO mreže Aleksandra Protića; kao i profesora Sajmona Stoklija sa Džadž poslovne škole u Kembridžu. Jedinstven srpski doprinos miru tokom prvog svetskog rata predstaviće Aleksandar Protić, govoreći o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu. Moderator okruglog stola biće Milena Milićević, alumnista PEXIM Fondacije i predavač na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu.

Leave a Reply