E-servisi · IT

Nastavak pregovora sa kompanijom “Sagem” o otvaranju pogona u EI Niš

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić najavio je u Nišu nastavak pregovora sa francuskom kompanijom “Sagem” o otvaranju pogona u Elektronskoj industriji Niš u oblasti proizvodnje električnih brojila.

Đelić je u izjavi novinarima rekao da je zahvaljujući dobijenom poslu sa lokalnim partnerom u proizvodnji 130.000 električnih brojila francuski „Sažem“ zainteresovan da u Nišu ustanovi bazu za svoju proizvodnju električnih brojila.

On je naveo da će u tom pogonu u početku biti zaposleno približno 250 radnika i istakao da je dovođenje „Sažema“ u Niš značajno zbog mogućnosti da taj agilni francuski partner svoje proizvode odavde kasnije plasira na tržišta zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i EU.

Potpredsednik Vlade je, ilustrujući namere francuskog partnera, rekao da je “Sažem” pre četiri godine u Tunisu otvorio pogon sa 40 radnika, koji je u međuvremenu narastao u fabriku od 3.680 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, “Sažem” bi u Nišu u kasnijoj fazi mogao da proizvodi faks-mašine, štampače i druge proizvode iz svog programa.

Đelić je tokom posete Nišu obišao romsko naselje Čair, i tom prilikom se upoznao sa uslovima života i problemima njegovih stanovnika, a nakon toga je u hotelu „Ambasador“ prisustvovao javnoj raspravi o Nacrtu strategije za unapređenje položaja Roma.

Potpredsednik Vlade je tom prilikom istakao da je u budžetu za narednu godinu planirano deset puta više sredstava za unapređenje položaja Roma u Srbiji.

Đelić, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma kojoj Srbija predsedava, istakao je da planirano izdvajanje 1,1 milijarde dinara za obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje pripadnika romske zajednice.

Takođe, potpredsednik Vlade je ukazao na to da je edukacija najbolji način za smanjenje siromaštva i ukidanje diskriminacije Roma.

On je izrazio nadu da će sa Evropskom bankom biti postignut dogovor o obezbeđivanju zajma od nekoliko desetina miliona evra za poboljšanje uslova stanovanja svih Roma u Srbiji jer se procenjuje da dve trećine Roma živi u nehigijenskim uslovima.

Kad je reč o tome da li će Romima na jugu Srbije biti omogućen besplatan upis u matične knjige, kao što je slučaj u Vojvodini, Đelić je rekao da se o tome razmišlja, ali i da postoje veliki problemi u obezbeđivanju svih potrebnih dokumenata za pripadnike romske zajednice, koje oni do sada nisu posedovali.

Leave a Reply