E-servisi · IT

Nastavak saradnje Uprave carina i IBM-a

U sredu 26. novembra 2008. godine Upravu carina Republike Srbije, posetio je ambasador SAD, gospodin Kameron Manter kao i predstavnici američke firme IBM (International Business Machines d.o.o). Povod posete je proširivanje i nastavak dugogodišnje uspešne saradnje Uprave carina i IBM-a.

Tom prilikom Predrag Petronijević, direktor Uprave carina Republike Srbije, zahvalio je Vladi SAD na brojnim donacijama za nabavku opreme i organizovanju obuka, seminara i treninga za zaposlene, što je svakako doprinelo bržim reformama i modernizaciji, ovog danas savremenog sistema. On je takođe naglasio da izuzetno konstruktivna i uspešna saradnja Uprave carina Srbije i američke firme IBM traje dugi niz godina, od samog osnivanja Računskog centra Savezne Uprave carina SFRJ, tačnije, od 1972. godine kada je nabavljen prvi centralni računar System 370, do danas.

Ambasador Manter je podvukao važnost ekonomske koristi i otvaranja novih radnih mesta koje kompanije kao što je IBM donose Srbiji. Na primer, IBM radi preko svoje mreže od 50 lokalnih partnerskih kompanija-sistem integratora koji su usredsređeni na ovdašnje potrebe i razvoj kapaciteta i stručnosti. Američke IT kompanije mogu igrati ključnu ulogu u povećavanju konkurentnosti ekonomije Srbije kroz efektnu upotrebu informacionih tehnologija, zaključio je ambasador Manter.

Miloš Đurković, generalni direktor IBM-a, rekao je da se državne institucije u Srbiji takođe menjaju i unapređuju i da je Uprava carina jedan od najboljih primera kada je implementacija IBM rešenja u pitanju, gde se u praksi vidi kako jedan ozbiljan sistem funkcioniše na IBM hardveru i softveru. IT tržište u Srbiji raste, a sa njim i potreba za sofisticiranim uslugama na raznim poljima, od telekomunikacija do državnih i bankarskih sistema. Sve više raste potreba za naprednim uslugama koje do sad nisu postojale u Srbiji. Tu je prednost IBM-a, jer mi imamo svetsko znanje i iskustvo, koje samo treba preneti i implementirati u Srbiji. Državne institucije u Srbiji se takode menjaju i unapreduju i to je prostor gde IBM može da donese iskustva iz država čije vlade već koriste IBM rešenja. Kompanije u Srbiji su do sad bile spremne da daju novac za nešto opipljivo, medutim, sve više se kreira svest da IT nije trošak vec investicija i glavni pokretač poslovanja. IBM ulaze u edukaciju koristeći se metodom studije slučaja iz drugih zemalja ili drugih kompanija u zemlji. Srbija još uvek nije na nivou zemalja iz regiona, ali ono što je važno je da ne stagniramo, jer to je nešto što nas gura napred, što svakako doprinosi podizanju konkurentnosti zemlje.

Leave a Reply