IT

Nastavlja se kampanja o zaštiti dece i mladih na Internetu “Klikni bezbedno”

Do sad je oko 20.000 osnovaca učestvovalo u prezentacijama Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo o zaštiti dece na Internetu u okviru kampanje „Klikni bezbedno“. Ministarka Jasna Matić je juče u Jabuci prisustvovala jubilarnoj 200. prezentaciji, kojom se kampanja zvanično nastavlja i u novoj školskoj godini.

Učenici OŠ “Goce Delčev“ u Jabuci prvi su osnovci koji su ove školske godine imali priliku da se bliže informišu o osnovnim pravilima bezbednog ponašanja na Internetu. Tokom prošle školske godine je na ovakvim prezentacijama 20.000 osnovaca steklo neophodna znanja o tome kako da bezbedno koriste Internet za zabavu i učenje. Uz nastavak kampanje, 24.9.2010. ponovo se pokreće i edukativni nagradni kviz koji đaci mogu da reše na Internet straniciwww.kliknibezbedno.rs. Pobednici će se birati svake nedelje, a škola koja pobedi dobija lap top i projektor koji posle može da se koristi u nastavi ali i za vannastavne aktivnosti.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo je osnovnicima rekla: „Kada se našalite sa drugom ili drugaricom to se zaboravi sutradan, ali kada se to postavi na Internet to se ne zaboravi nikada. Zato je jako važno da znate da ono što jednom postavite na Internet, to zauvek ostane na Internetu i svi mogu to da vide.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović zahvalila se ministarki Matić što se odazvala pozivu Gradske upravei istakla:„Kao što sam i obećala Gradska uprava grada Pančeva pokrenula je inicijativu za prevenciju, pre svega, vršnjačkog nasilja. Ovo je samo jedan od planiranih koraka kojim želimo da suzbijemo svaki pokušaj nasilja među decom i na tome moramo stalno raditi.“

Podsećamo da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo za svoje aktivnosti dobilo podršku Evropske Unije i Međunarodne unije za telekomunikacije, a naša zemlja dobila je pravo i priliku da konkuriše projektomza otvaranje Centra za sigurniji Internet (Safer Internet Center) koji bi većim delom bio finansiran iz budžeta Programa EU. Centar bi pre svega imao za zadatak da podigne svest dece, roditelja i nastavnika o bezbednom korišćenju Interneta, kao i mogućnost pružanja osnovnih informacija o načinima na koji građani mogu da prijave nelegalan i štetan sadržaj, kao i štetno ponašanje, sa posebnim osvrtom na zlostavljanje dece, kao i da promoviše pravila dobrog ponašanja na Internetu.

Sajt www.kliknibezbedno.rs sadrži brojne edukativne brošure i prezentacije, kako za decu, tako i za nastavnike i roditelje. U kategoriji „materijali“ roditelji mogu preuzeti interaktivnu prezentaciju „Mala online škola za roditelje“ pomoću koje se bliže mogu informisati o tome kako da lakše prate aktivnosti svoje dece na Internetu, ali i da im ponude pravi savet.

Kroz organizovanu edukaciju za nastavnike, ali i opštom informativnom kampanjom Ministarstvo za telekomunikcije ukazuje na značaj pravilnog i bezbednog korišćenja Interneta. U okviru globalne kampanje “Razmisli pre nego što postaviš” Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nastavlja i ove školske godine sprovođenje kampanje “Klikni bezbedno”kako bi se što više dece koja koriste Internet zaštitilo od potencijalnih opasnosti ovakvog načina komuniciranja.

Safer Internet Day je inicijativa Evropske unije koja promoviše bezbednu upotrebu Interneta i mobilnih telefona kod dece i mladih. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je 2009. i 2010. godinu proglasilo godinom zaštite dece na Internetu i nakon toga obišlo više od 190 škola širom Srbije gde su se održale tribine za više od 20.000 dece. Nakon istraživanja sprovedenog početkom 2010. godine u Srbiji, MTID je došlo do zaključka da je izvestan broj dece na neki način bilo ugroženo na Internetu. Do juna 2010. godine MTID je sprovodilo i tribine za profesore, psihologe, pedagoge i savete roditelja kako bi to znanje prenosili dalje na roditelje svih đaka i time im omogućili da na najbolji način posavetuju svoju decu kako da se ponašaju na Internetu i kako da budu sigurna. Ove aktivnosti se nastavljaju od danas kada smo došli u Jabuku. Kako bi sve informacije o ovoj temi bile dostupne građanima u svakom trenutku, podigli smo sajt www.kliknibezbedno.rs.

Bitno je napomenuti da je problem prepoznat i u Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal i da je podrška MUP-a jako važna kada se radi o ovom problemu.

Telekom Srbija, Telenor i Vip, kao naši najveći telekomunikacioni operatori, društveno odgovorne kompanije su prijatelji kampanje Klikni bezbedno i svojim učešćem doprinose bezbednoj upotrbi Interneta.

Leave a Reply