IT

Nastavlja se obuka učenika i nastavnika o prevenciji digitalnog nasilja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su učenici i nastavnici iz pet osnovnih i pet srednjih škola iz različitih mesta u Srbiji, kao i deset mentora iz programa “Škola bez nasilja”, danas završili trodnevnu obuku o prevenciji digitalnog nasilja među decom.

 

Reč je o jednoj u nizu obuka koje se odvijaju u okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje”, koji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija “Telenor”.

hejt

Cilj obuka je da se među učenicima, nastavnicima i roditeljima poveća svest o novim oblicima nasilja i rizicima koji nastaju sa sve većom upotrebom interneta, da se nasilje sprečava, a ukoliko se desi, da se na njega reaguje na konstruktivan način.

Deca su učila o tome kako da izbegnu zamke koje vrebaju, pre svega na društvenim mrežama, kao i da ne budu ni oni koji vrše ni oni koji trpe nasilje na internetu.

Učenici i nastavnici će stečena znanja i veštine primenjivati u svom školskom okruženju i edukovati svoje vršnjake, druge nastavnike i roditelje o prepoznavanju, prevenciji i reagovanju na digitalno nasilje.

U okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje” pokrenuta je i Fejsbuk stranica“Biraj reči, hejt spreči” na kojoj svi zainteresovani mogu da nađu odgovore na dileme sa kojima se mladi susreću kada je digitalno nasilje u pitanju.

Leave a Reply