IT

Nastavnici iz Srbije drugi na Microsoft Evropskom forumu inovativnih nastavnika

DRUGO MESTO NA EVROPSKOM FORUMU INOVATIVNIH NASTAVNIKA

Rad srpskih nastavnika „Kroz vasionu i vekove“ osvojio je drugo mesto na Majkrosoftovom Evropskom Forumu inovativnih nastavnika u Berlinu čime su naši nastavnici nastavili uspehe svojih prethodnika. U konkurenciji 250 nastavnika iz 41 zemlje iz Evrope i biviših republike Sovjetskog saveza, rad je dobio nagradu u kategoriji „saradnja“ jer je ostvarena kreativna saradnja između učenika i nastavnika.

Inovativni rad naših nastavnika je inspirisan delom Milutina Milankovića, jednog od naših najvećih naučnika, i nastao je saradnjom tri nastavnika iz tri različite škole u Bačkoj Palanci: Jugoslave Lulić, Stevana Jurića i Miljane Popadić.

„Ponosna sam da je i naš rad osvojio ove godine jednu od nagrada, jer su u poslednje 3 godine na ovom takmičenju samo Srbija i Velika Britanija svake godine osvajale nagrade, pa mi je drago da mi nismo prekinuli ovu tradiciju. Osim nagrade, vrlo me raduje što sam videla i radove kolega iz drugih zemalja koji predstavljaju inovacije koje su jako kvalitetne i inspirativne, i neke od njih ću svakako primeniti u sopstvenom radu“ kaže Jugoslava Lulić.

Cilj rada je bio da motiviše učenike da kroz aktivno i timsko učenje otkrivaju vezu između nauke, umetnosti i vere i da promoviše čitanje papirnih knjiga i medijisku i digitalnu pismenost učenika. Učenici su nakon čitanja dela intevjuisali sugrađane o poznavanju Milankovićevog dela, pravili školsku predstavu, istraživali svemir virtualnim teleskopima i pravili virtualni prikaz muzeja Milutina Milankovića. Majkrosoft i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja već petu godinu zaredom organizuju Kreativnu školu.

Nadam se da će ova nagrada motivisati mnoge nastavnike u Srbiji da uzmu učešće u projektu „Kreativna škola“ i da na još jedan način doprinesu razvoju srpskog obrazovanja, te da i sami dobiju priliku da sa svojim inovativnim idejama i radovima predstavljaju Srbiju na budućim takmičenjima “ izjavio je Miloš Trkulja, direktor sektora za saradnju sa javnim sektorom Majkrosoftove kancelarije u Srbiji.

Ideja kompanije Majkrosoft, koja u saradnji sa obrazovnim institucijama, u okviru programa „Partner u učenju“ organizuje ovo takmičenje u Srbiji, Evropi i u svetu, jeste da stimuliše kreativni razvoj i pristup u obrazovanju.

Leave a Reply