Događaji · IT

Nastup “COMING”-a na evropskom skupu o virtuelizaciji

U Kanu na evropskom skupu eksperata u oblasti virtuelizacije ”vmworld 2009”, danas je prikazano rešenje beogradske kompanije “COMING” koje je primenjeno na “EUROSONGU 2008” u Beogradu. COMING je za potrebe Radio Televizije Srbije uradio projekat ”EUROSONG 2008 na VMWare VDI”.

Projekat je u međunarodnim relacijam ocenjen kao stručno izuzetno kvalitetan i komapanija “VMWare” kao organizator skupa ”vmworld 2009” pozvala je “COMING” da prezentuje realizovano rešenje virtuelizacije servera.

Prezentaciju su održali Miroslav Krzić iz “COMING”-a i Nenad Čukalović sa RTS-a. Oni su prikazali da je virtuelizacija obuhvatila 6 fizičkih hostova sa 239 virtuelnih mašina i 2 storidza sa po 2×6 terabajta memorije. Projekat je koristilo oko 3.500 novinara akreditovanih na “Eurosongu 2008”. Svi novinari su imali utisak kao da koriste samo sebi dodeljen računar i uživali u nesmetanom pretrazivanja potrebnih podataka, izradi izvestaja, slanju vesti i drugim profesionalnim aktivnostima.

Virtuelizacija servera je i ovom prilikom omogućila da se troškovi nabavke opreme smanje za najmanje 50 odsto a i da i ostali troskovi eksploatacije budu čak za 70 odsto niži.

Nakon prezentacije, prisutni su pokazali veliki interes za izvedeni projekat a nekoliko inostranih stručnjaka postavljalo pitanja i učestvovalo u diskusiji.

Drago Samardžić direktor kompanije “COMING” je govoreći na kraju prezentacije istakao da je primenjena najnovija tehnologija virtuelizacije i da je za uspeh bilo značajno to, što su stručnjaci iz “COMING”-a pokazali da poseduju najnovija znanja iz oblasti virtuelizacije i da umeju da ih inventivno primene. Virtuelizacija je posebno aktuelna, sada u vreme recesije, kada treba smanjivati sve troškove kako bi se opstalo na tržistu, zaključio je Samardžić.
Skup ”vmworld 2009” u Kanu se održavao pod geslom ”virtuelizujte sve sto možete” i bilo je prisutno oko 5.000 vrhunskih stručnjaka za virtuelizaciju. Izuzetno je značajno što stručnjaci iz Srbije nisu bili samo slušaoci nego i neko ko je pozvan da pokaze svoja iskustva.

Leave a Reply